Pomocy... trygonometria..
mm: Ze zbioru stu liczb naturalnych 1,2,3....99,100 wybieramy jedną. Jakie jest prawdopodobieństwo
że będzie ona podzielna przez 2 lub przez 5?
Doszłam do tego:
prawdop. podzielności przez 2: 50/100 = 1/2
prawdop. podzielności przez 5: 20/100=1/5
1+2+3+4+5+6+7+8+9= 45
Co dalej? Pomocy...
5 lut 20:19
Artur z miasta Neptuna:
No to teraz musisz obliczyć
(AUB) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
czyli musisz jeszcze policzyć prawdopodobieństwo podzielności przez 2*5 = 10
5 lut 20:23
mm: Nie rozumiem możesz jaśniej?
5 lut 20:24
Aga1: Od sumy wyliczonych prawdopodobieństw odejmij prawdopodobieństwo podzielności przez 10.
5 lut 20:26
mm: prawdop. podzielności przez 10: 10/100= 1/10
czyli teraz 1/2+1/5 = 5/10 + 2/10 = 7/10
1/10 − 7/10 =
5 lut 20:46
5 lut 20:52
mm: 12/10 dobrze?
5 lut 20:54
mm: Nie 0,6 wyjdzie prawda?
5 lut 20:56
Aga1: Tak.
5 lut 20:56
mm: O dzięki wielkie

Pozdr.
5 lut 20:57