Sporządź wykres |3^x −2|
kakao: Sporządź wykres
y=|3x −2|
y=|3x−1 −3|
y= x−1x−2
Jak ktoś potrafi to niech powie jak to zrobić.
5 lut 16:49
Artur z miasta Neptuna:
| | x−1 | | 1 | | 1 | |
y= |
| = |
| + 1 −−− czyli wykres y= |
| przesunięty o wektor [2;1] (2 w prawo |
| | x−2 | | x−2 | | x | |
i 1 w górę)
y = |3
x−2| −−− wykres y= 3
x przesunięty o wektor [0;−2] (o 2 w dół), a następnie wszystko co
jest poniżej osi OX zostaje 'odbite' do góry
y = |3
x−1 − 3| −−− wykres y= 3
x przesunięty o wektor [1;−3] (o 3 w dół i 1 w prawo), a
następnie wszystko co jest poniżej osi OX zostaje 'odbite' do góry
5 lut 17:20
kakao: Nie rozumie jak zrobiłeś ten pierwszy przykład. jakiś wzór zastosowałeś czy co?
5 lut 17:39
krystek: | | x−1 | | x−2+1 | | x−2 | | 1 | |
y= |
| = |
| = |
| + |
| =... |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
5 lut 17:49