Dla jakich p układ równań jest układem Cramera?
Piotrek: Dla jakich
wartości zespolonych parametru pwartości zespolonych parametru p układ równań
jest układem Cramera?
| ⎧ | 4x − 2y = 1 + 4p2 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | 6p4x − 3y = 7p | |
[ a b ] − macierz

[ c d ]
Zrobiłem przekształcenie na układ Cramera:
[4 −2]
A= [6p
4 − 3]
[4 −2] *[x] = [1 + 4p
2]
[6p
4 − 3]*[y] = [7p ]
I z tego wyliczyłem wyznacznik macierzy A:
4*(−3) − [(−2)*6p
4]=−12 − [−12p
4]=
No i nie wiem co tu dalej, jak to wyliczyć
5 lut 16:40
Godzio:
4 −2
6p4 −3
|A| = − 12 + 12p4 = 12(p4 − 1) = 12(p2 − 1)(p2 + 1) = 12(p2 − 1)(p + i)(p − i)
Dla p ∊ C − {−1,1,−i,i}
Chyba o to chodziło ?
5 lut 16:58
Piotrek: Tak, dzięki. Czy przypadkiem końcówka nie powinna być: 12(p2 + 1)(p+i)(p−i)?
5 lut 17:07
Godzio:
Nie
5 lut 17:10
Piotrek: Tzn. tak czy nie?

Bo rozumiem, że tu: 12(p
2 − 1)(p
2 + 1) rozkładasz zgodnie z wzorem
skróconego mnożenia: a
2 − b
2=(a+b)(a−b) czyli rozkładasz (p
2 − 1)? Przez co zostaje
(p
2 + 1) nie rozłożone?
5 lut 17:17