Pochodne
Pan Teoria: Podaj wzór na różniczkę sumy dwóch różniczkowalnych funkcji u i v
5 lut 11:12
Trivial:
f(x) = u(x) + v(x).
| | f(x+h) − f(x) | | u(x+h)+v(x+h) − u(x)−v(x) | |
f'(x) = limh→0 |
| = limh→0 |
| = |
| | h | | h | |
| | u(x+h)−u(x) | | v(x+h) −v(x) | |
= limh→0 ( |
| + |
| ) = u'(x) + v'(x). |
| | h | | h | |
5 lut 11:18
Vizer: Cześć Trivial mam pewną zagwozdkę dotyczącą całki oznaczonej, a dokładnie przy obliczaniu
długości krzywej, masz chwilę by pomóc?
5 lut 11:22
Trivial: Mam.
5 lut 11:23
Trivial:
No i jeszcze do tego zadania.
dy = y' dx
czyli
d(u+v) = (u'+v')dx.
5 lut 11:25
Pan Teoria: A z iloczynem będzie trudniej czy podobnie ?
5 lut 11:27
Trivial:
Jeżeli trzeba tylko podać bez uzasadnienia to jest to zadanie trywialne.

Jeżeli wyprowadzić
jak wyżej to troszkę trudniejsze, ale podobne.
5 lut 11:29
Vizer: Ok, super. Więc tak mam policzyć długość krzywej:y=arcsin
√x+
√x−x2, robiliśmy to na
ćwiczkach, ale czegoś nie rozumiem, mianowicie dziedzina wyszła <0,1>, liczę pochodną i tutaj
mam pytanie gdyż w pochodnej dla 0 i 1 mianownik się zeruje, czy w takim razie trzeba poprawić
dziedzinę i ustawić ją na (0,1)? Na ćwiczeniach robiliśmy tak, że tam się coś poskracało i
| | 1 | |
wyszła pochodna |
| i potem licząc tą długość krzywej podstawiono za alfę tylko to 0+ i |
| | x | |
zastanawiam się czy nie trzeba limesować tej górnej jedynki? Jak chaotycznie napisałem i nie
zrozumiałeś, to napisz, postaram się doprecyzować
5 lut 11:29
Pan Teoria: To w takim razie mógłbyś tylko podać bez uzasadnienia ?
5 lut 11:34
Pan Teoria: I przy okazji Trivial możesz mi polecić jakąś ksiażkę do matematyki gdzie jest głównie sama
teoria. Bo chciałbym wiedzieć skąd się takie rzeczy biorą
5 lut 11:35
Trivial:
y = arcsin
√x+
√x−x2
| | 1 | | 1 | | 1−2x | | 2−2x | | 1−x | |
y' = |
| * |
| + |
| = |
| = |
| |
| | √1−x | | 2√x | | 2√x−x2 | | 2√x−x2 | | √x(1−x) | |
=
√(1−x)/x =
√1/x − 1.
No dobra, zeruje się dla 0 i 1, ale jeżeli po przekształceniach już nie ma problemu to nie
musisz tego uwzględniać.
5 lut 11:36
Trivial: Podobno Krysicki jest dobry. Ja się nie uczyłem analizy z książek.
5 lut 11:37
Trivial: Vizer, tak na 100% nie jestem pewny, ale prawdopodobnie można tak robić.
5 lut 11:39
Trivial:
jak wiadomo (uv)' = u'v + uv'
czyli
d(uv) = (u'v + uv')dx
Albo
d(uv) = vdu + udv
Tak samo dla sumy można
d(u+v) = du + dv.
5 lut 11:41
Vizer: Ok rozumiem, bo właśnie w docelowo o przykład taki mi chodziło, oblicz długość krzywej:
3√x2+3√y2=3√x2
Tutaj dziedzina ∊R, licząc pochodną dostaję ograniczenie (0,a>, czyli mam policzyć całkę
oznaczoną w granicach od (0,a>?
5 lut 11:41
Vizer: aj tam po znaku równości powinno być 3√a2
5 lut 11:42
Trivial: Musisz to narysować, żeby wiedzieć jaki przedział ustalić.
5 lut 11:46
Trivial: Albo jakoś wyliczyć y.
5 lut 11:47
Vizer: Hmm czyli musze chyba igreka wyznaczyć i jakoś próbować to wyznaczyć, bo cos nie bardzo widze
tu możliwości zamiany na współrzędne biegunowe czy na postać parametryczną.
5 lut 11:52
Pan Teoria: Ktoś wczoraj napisał że ciągłość jest niewystarczająca do obliczenia różniczki funkcji i podał
przykład y =|x|. I właśnie nie wiem czy do końca rozumiem dlaczego nie można z tej funkcji
policzyć pochodnej
5 lut 11:54
Trivial:
Trzeba będzie parametryzować. Ta krzywa to asteroida (czy coś podobnego).
Weźmy y = asin3t, a>0 wtedy
3√x2 + 3√a2sin2t = 3√a2
3√x2 = 3√a2(1−sin2t) = 3√a2cos2t /3
x2 = a2(cos3t)2
Zatem x = acos3t
5 lut 11:56
Trivial:
A więc parametryzacja
| ⎧ | x = acos3t | |
| ⎨ | | .
|
| ⎩ | y = asin3t | |
5 lut 11:56
Vizer: y=(
3√a2−
3√x2)
32 v y=−(
3√a2−
3√x2)
32
| | √3√a2−3√x2 | | √3√a2−3√x2 | |
wyznaczyłem y'=− |
| v y'= |
| , czyli po |
| | 3√x | | 3√x | |
podniesieniu do kwadratu( wynika ze wzoru na długość krzywej) nie ma znaczenia którą z
powyższych wyników weźmiemy i z pochodnych wynika nam dziedzina (0,a>.
5 lut 11:58
Vizer: hmm faktycznie parametryzacja jest chyba prostsza, tak to wzór asteroidki.
5 lut 12:00
Trivial: Poza tym, z Twojego wyprowadzenia wynika, że |x| < a
5 lut 12:02
Trivial: ≤
5 lut 12:02
Vizer: Ale x>0, bo w mianowniku jest 3√x, patrząc przynajmniej na pochodną, bo w funkcji głównej
fakt dziedzina |x|≤a
5 lut 12:06
Trivial: To że jest w mianowniku
3√x nic nie znaczy.

Tylko tyle, że x≠0.
5 lut 12:12
Trivial: Nie ma co się nad tym rozwodzić. Trzeba parametryzować i wtedy wychodzi od razu.
5 lut 12:13
Vizer: No super ale, żeby wpaść na magiczny pomysł i podstawić za y=asin
3t, nie jest takie proste
5 lut 12:14
Trivial: Jak to nie.
5 lut 12:16
Vizer: No normalnie

Bo podstawiasz za y jakbyś już wiedział, że będzie to asteroida, a dla nie jest
to takie oczywiste
5 lut 12:18
Trivial: Na egzamin wam czegoś takiego nie dadzą przecież (żeby samemu wymyślać parametryzację). Mam
nadzieję, że nie...
5 lut 12:21
Vizer: Musze Cię zmartwić, to było w tamtym roku na egzaminie
5 lut 12:24
Trivial: Po co takie kosmiczne egzaminy... Chyba tylko po to, żeby odsiew był większy (innego sensu nie
widzę).
5 lut 12:37
Vizer: No niestety jutro egzamin, a to zadanie nie należy do najtrudniejszych...
5 lut 12:38
Trivial: To pokaż jakieś najtrudniejsze.
5 lut 12:41
Vizer: Z teoretycznej części trudne jest dla mnie:
1) a) Udowodnij następujące twierdzenie:
Jeśli funkcja f jest (ściśle) malejąca w przedziale (a,b) oraz lim
x−..b−f(x)=c, to dla
każdego x∊(a,b) zachodzi nierówność f(x)>c
Wsk1 udowodnij nie wprost korzystając z twierdzenia o zachowaniu słabej nierówności w granicy.
Wsk2 Dowód można zapisać w trzech linijkach (lol

)
| | 1 | | 2 | |
b)Udowodnij, że dla każdego x>0 zachodzi nierówność ln(1+ |
| )> |
| |
| | x | | 2x+1 | |
Z zadaniowej:
a)Obliczyć Φ(x)=∫
x−∞ f(t)dt, jeśli
| | ⎧ | x3e−x2 dla x≤0 | |
| f(x)= | ⎩ | sin2x√cos2x+2cosx+2 dla x>0 |
|
b)Obliczyć Φ'(x) tam, gdzie istnieje.
W zasadzie nawet nie wiem jak za takie zadanie się zabrać.
5 lut 12:59
Trivial:
1. a) Skoro f maleje w (a,b), to jest ograniczona od dołu przez limx→b− f(x) = c i nigdy
tej wartości nie osiąga (nie interesuje nas f(b), bo mamy przedział otwarty). Zatem f(x) > c ∀
x∊(a,b).
5 lut 13:21
Vizer: No wiem na logikę to ja sobie tam to narysowałem, tylko nie wiedziałem czy poprawnie użyłem
tego twierdzenia, które mówi, że jeśli ∃M∊R∀n∊N, an≤M i limn−>∞an=g to g≤M. Kurcze nie
wiem od którego założenia wyjść.
5 lut 13:33
Vizer: Bo napisane we wskazówce jest, że nie wprost czyli mam pewnie jakoś założyć, że jest inaczej i
dojść do sprzeczności, bo u mojego egzaminatora nie mogę tak sobie pisać, że coś "widać",
wszędzie używać trzeba różnorakich twierdzeń...
5 lut 13:35
Trivial: Przekombinowane.

Zaraz spróbuję.
5 lut 13:36
Trivial: To jest na pewno to twierdzenie?
5 lut 13:44
5 lut 13:48
Trivial:
W takim razie...
Definiujemy ciąg x
n taki że lim
n→∞ x
n = b oraz x
n ∊ (a,b). Wtedy z Heinego definicji
granicy funkcji możemy napisać, że lim
x→b− f(x) = lim
n→∞ f(x
n) = c. Zatem ciąg
(f(x
n)) jest zbieżny do c. Załóżmy, że f(x
n) ≤ c* dla każdego n > n
0 oraz, że c>c* Z
twierdzenia o zachowaniu nierówności mamy: jeżeli f(x
n) ≤ c*, i lim
n→∞ f(x
n) = g, to g ≤
c*. Ale g = c, czyli c ≤ c* − sprzeczność. Zatem f(x) ≥ c. Z jakiegoś innego twierdzenia mamy,
że funkcja f, monotoniczna na przedziale niedomkniętym nie osiąga swoich kresów, zatem:
f(x) > c.
...................
Chyba bardziej nie da się przekombinować.
5 lut 14:17
Vizer: Hmm, czyli trochę skomplikowane to wyszło

Ciekawe czy o takie rozwiązanie chodziło
wykładowcy, a możesz mi powiedzieć jak podejść do zadania 2 z całkami? I dzięki za dowód
5 lut 14:22
Trivial: Nie wiem czy ten dowód jest OK, bo już trochę nie myślę.

Zadanie z całkami: rozdziel przypadek x>0 na całkę od −
∞ do 0 z f(t) oraz od 0 do x.
5 lut 14:29
Trivial:
Ale polecenie mi się podoba. Oblicz Φ'(x) tam gdzie istnieje.
5 lut 14:30
Vizer: Czyli po obliczeniu tego f(x), mam policzyć z tego co wyjdzie całke ∫x−∞, a na końcu z tego
co wyjdzie pochodną o.O?
5 lut 14:33
Trivial: Najpierw liczysz całki a potem masz, że pochodna w przedziale (−∞, 0) to x3e−x2, a w
(0,+∞) ta druga. Trzeba sprawdzić co się dzieje dla punktu x=0.
5 lut 14:34
Vizer: Czyli mam tylko sprawdzić czy w zerze jest różniczkowalna jeśli jest to Φ'(x)=f(x), jeśli nie
to
Φ'(x)=f(x), x≠0 ?
5 lut 14:40
Trivial: Tak. Dobra lecę się uczyć na jutrzejszy egzamin.

Powodzenia.
5 lut 14:43
Vizer: Ok, super dzięki za poświęcony czas, na Ciebie zawsze można liczyć

Powodzenia również
5 lut 14:44