Liczby zespolone
Liczby zespolone: Rozwiązać równanie: x2−(2+j)x+(−1+7j)=0
Δ=7+24i, skąd wziął się |Δ|=25?
5 lut 16:27
ICSP: dobrze. Widze że nie umiesz zawijać do wzorów skróconego mnożenia. Także pokaże ci inną metodę
szukania pierwiastków kwadratowych z liczb zespolonych.
(x+yi)2 = a + bi
z tego wiemy że
x+yi jest pierwiastkiem liczby a+bi
x2 + 2xyi − y2 = a + bi
porównując części rzeczywiste oraz urojone :
x2 + y2 = a
2xy = b
rozwiązując ten układ równań otrzymasz szukane pierwiastki.
5 lut 16:31
Liczby zespolone: Czy dobrze jest to rozwiązane?
x
2−3x+2,5=0
Δ=−2
√Δ=±
√2i
5 lut 17:27
Liczby zespolone:
5 lut 17:39
ICSP: źle policzona Δ
5 lut 17:46
Liczby zespolone: fakt. Δ wychodzi −1, jak teraz moduł z Δ policzyć? −1 zamienić na i?
5 lut 17:52
Liczby zespolone: jak znaleźć te pierwiastki... co trzeba podstawić do tego równania x2+y2=0 2xy=0
5 lut 18:10