Wyznacz położenie punktu C
Łukasz: W układzie współrzędnych na płaszczyźnie zaznaczono punkty A(5;1) i B(9;3). Wyznacz wszystkie
możliwe położenia punktu C, dla których ABC jest trójkątem równoramiennym o podstawie AB i
polu równym 10.
5 lut 18:10
Artur z miasta Neptuna:
skoro podstawa jest ustalona to:
1) wyznaczasz współrzędne połowy odcinka AB (nazwijmy ten punkt D)
2) tworzysz prostą 'k' prostopadłą do odcinka AB, przechodzącą przez punkt D
3) Obliczasz długość odcinka AB
| | |AB|*h | |
4) PΔ = |
| = 10 => h = ... |
| | 2 | |
5) wyznaczasz punkt C (leżący na prostej 'k') leżący w odległości 'h' od punktu D (będą dwa
punkty C)
5 lut 18:15