Rozwiąż nierówność: 4x^3+2x^2+4x-3>0
kosiaż89: Rozwiąż nierówność: 4x3+2x2+4x−3>0 Jak można to rozwiązać za pomocą tabelki? Bo można prawda?
5 lut 15:22
Mila: poszukaj czy wielomian ma pierwiastki wymierne.
5 lut 15:24
ICSP: | | 1 | |
widać ze x = |
| jest pierwiastkiem. |
| | 2 | |
5 lut 15:31
kosiaż89:

Nie rozumie. Zrobiłem coś takiego w tabelce: a później 4x
2+4x+6>0 i delta= −80 Coś źle?
5 lut 15:35
ICSP: 
równanie ma jeden pierwiastek.
Zapisz odp.
5 lut 15:39
Mila: Jeśli delta ujemna i a>0 to oznacza, że trójmian przyjmuje tylko wartości dodatnie.
5 lut 15:40
kosiaż89:

Czyli zawsze jak jest np. −1/2 to się tymi nie przejmować i zapisać, że x=
12?
A trzeba robić coś takiego? x należy do (−
∞;
12) U (
12; +
∞)
5 lut 15:46
ICSP: | | 1 | |
ale przecież x = |
| jest pierwiastkiem jednokrotnym wiec przechodzi przez oś OX. Zasad |
| | 2 | |
rysowania wykresów nie znasz
5 lut 15:50
5 lut 15:51
kosiaż89: A mógł byś mi pokazać jak powinien wygladać ten wykres?
5 lut 15:56
ICSP:

coś takiego. Nie potrafię tutaj łądnie rysować.
5 lut 16:02
kosiaż89: Ok chyba zaczynam łapać. A jak mam polecenie: Sporządź wykres |3x −2| to jak to zrobić?
5 lut 16:14
Mila: Kosiaż,
4x3+2x2+4x−3>0 ⇔(x−0,5)*(4x2 +4x+6) >0
Ponieważ 4x2 +4x+6 >0 dla każdego x∊R, to ostatnia nierówność jest równoważna : x−0,5 >0
czyli x>0,5
5 lut 16:17