Zbadaj ekstremum funkcji
jackyll: Jakby ktoś mógł rzucić okiem:
f(x,y) = 3x3 + 3x2y − y3 − 15x
f'x = 9x2 + 6xy − 15 / 3
f'x = 3x2 + 2xy − 5
f'y = 3x2 − 3y2 − 15 / 3
f'y = x2 − y2 − 5
i układ równań wychodzi mi wtedy
3x2 + 2xy − 5 = 0
x2 − y2 − 5 = 0
I nie wiem jak to ugryźć czy możliwe że robię błąd w obliczeniach f'x i f'y, dziękuję z góry za
odpowiedź
5 lut 17:33
Krzysiek: po y jest źle, wychodzi:
3x2 −3y2 =0
więc x=y lub x=−y
5 lut 17:52
jackyll: jaki wielbłąd z mojej strony, wielkie dzięki
5 lut 17:55