awdawd
tramwaj: 27 do potęgi −23
nie wiem jak to zapisać) jak to policzyć ? wychodzi mi 9/100 prawidłowa odpowiedz to 1/9
5 lut 13:43
Kejt:
| | 1 | |
27−2/3=33*(−2/3)=3−2= |
| |
| | 9 | |
5 lut 13:44
tramwaj: jak obliczyć 81−0,125
5 lut 13:53
Kejt:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
81−1/8= |
| = |
| = |
| = |
| =... |
| | 811/8 | | (34)1/8 | | 31/2 | | √3 | |
usuń niewymierność.
5 lut 13:57
tramwaj: ( (x−1)1/2 + (x+ 1) 1/2) 2
5 lut 14:21
tramwaj:
5 lut 14:39
ICSP: (a+b)2 = a2 + 2ab + b2
w twoim wypadku a = (x−1)1/2
b = (x+1)1/2
5 lut 14:41
tramwaj: domyśliłem się, jak dalej w maire szybko do policzyć
5 lut 14:45
ICSP: normalnie. Korzystasz ze wzoru. To zwykłe podstawienie.
5 lut 14:46
tramwaj: wyszlo mi 2x2−2+2x...
5 lut 14:55
ICSP: a mi
2x + 2√x2−1
5 lut 14:58
tramwaj: moge prosic o pelne rozwiazanie takeigo przykladu ? Mam okolo 10 podobnych i posluzy mi on do
dalszej pracy
5 lut 15:03
ICSP: to musisz poczekać na
Kejt albo
Basiek
5 lut 15:08
Basiek: ((x−1)1/2 + (x+1)1/2)2 = x−1 + 2√(x−1)(x+1) + x+1 = 2x + 2√x2−1
5 lut 15:11
tramwaj: dlaczego pierwiastek ?
5 lut 15:39
Basiek : bo potęga x1/2 znaczy tyle samo, co √x
5 lut 15:40
tramwaj: [(4−121/2)1/2 + (4+121/2)1/2]2
5 lut 15:41
Basiek : no? Zapisz sobie to, co masz do 1/2 jako pierwiastek i licz... będzie Ci znacznie prościej.
5 lut 15:43
tramwaj: 8 + 4√7, powinno wyjsc 12
5 lut 15:47
tramwaj: zalatwione
5 lut 15:51
Basiek : (√4−√12 + √4+√12)2=
(a+b)2=a2+b2+2ab
=> 4−√12+4+√12 +2(√4−√12)√4+√12)= 8+2(√4−√12)√4+√12)=
(a−b)(a+b)=a2−b2
=8+2√(16−12)}= 8+2*2= 12
Tadam!
5 lut 15:54
ICSP: UCZ SIĘ
5 lut 15:54
Basiek : Nie rozśmieszaj mnie! W tym wieku zawałów serca się nie przeżywa
5 lut 15:55
Basiek : Okej, jak coś, to mnie już nie ma. W razie czego
ICSP na pewno pomoże
5 lut 16:06