trojkat prostokątny
eve: w trójkacie prostokątnym jedna przyprostokatna jest 4 razy wiekasza od drugiej. wykaz ze
wysokosc opuszczona na przeciewprostokatna dzieli ja na odcinki z ktorych jeden jest 16 razy
wiekszy od drugiego
5 lut 21:58
rafal274: Tutaj proszę :
21854
5 lut 22:23
Eta:

z podobieństwa trójkątów ABC i ADC i ABD
| | h | | |DB| | | |AB| | |
|
| = |
| = |
| = 4 |
| | |DC| | | h | | |AC| | |
h= 4|DC| i |BD|= 4h ⇒ |BD|= 16 |DC|
c.n.u.
5 lut 22:28
Eta:
5 lut 22:29
pigor: ... niech
a,4a − długości przyprostokątnych i
x<y długości odcinków podziału
przeciwprostokątnej przez wysokość h względem niej , to z tw. o takiej wysokości
h2=xy
i tw. Pitagorasa h
2= a
2−x
2=(4a)
2−y
2 i a
2+(4a)
2=(x+y)
2 , zatem
y
2−x
2=16a
2−a
2 i x
2+y
2+2xy = 16a
2+a
2 ⇔ y
2−x
2=15a
2 i x
2+2xy+y
2=17a
2 ⇔
5 lut 22:34
pigor: i eta pięknie to "rozpracowała" , więc ja swoje wypociny sobie dalej ...

daruję . ..
5 lut 22:37
Eta:
5 lut 22:42
pigor: ...

choć nie jest jednak tak źle , bo
| | y | |
dochodzę do ... "fajnego" równania kwadratowego o niewiadomej |
| , |
| | x | |
| y | | x | | y | |
| =16 |
| +15 ⇒ .... |
| =16 ⇔ y=16x , a to należało uzasadnić ...  |
| x | | y | | x | |
5 lut 22:46
Eta:
5 lut 22:54
pigor: dziękuję
Eta bardzo, a bardzo je ...

lubię
5 lut 22:59