Równanie stycznej do hiperboli
Samick: Wyznacz równanie stycznej do hiperboli xy=5 prostopadłej do prostej x−3y+3=0
5 lut 11:23
Samick: Pomoże ktoś?
5 lut 11:35
Aga1: | | 1 | |
prosta w postaci kierunkowej y= |
| x+1 |
| | 3 | |
styczna to prosta do niej prostopadła y=−3x+b
oblicz b.
5 lut 11:43
Samick: A jak obliczyć to b?
5 lut 11:55
Aga1:
Ukląd równań
y=−3x+b
ma jedno rozwiązanie gdy Δ=0
b=
√60 lub b=−
√60
5 lut 11:58
Samick: Ale to nie jest równanie kwadratowe by liczyć Δ. Przynajmniej tak mi się wydaje
5 lut 12:41
Aga1:
Rozwiązując metodą podstawiania otrzymujesz równanie
3x
2−bx+5=0
teraz liczysz Δ i rozwiązujesz równanieΔ=0
5 lut 13:06