zbiór na plaszczyznie zespolonej
marcin: potrzebuje porady odnosnie cxzego takiego z zespolonych:
Wyznaczyc el zbioru √(1+2i)8 w postaci algebraicznej i naszkicowac je na plaszczyznie
zespolonej,
Jakby ktos cos sie orientowal to bede bardzo wdziecznu
3 lut 13:27
marcin: Ja zrobilem to w ten sposob:
(1+2i)
8/4 co daje do potegi 2.
pomnożylem oba nawiasy i wyszlo: 4i
2+4i+1
obliczylem i z rownania kwadratowego wyszlo −1/2. czy to w ten sposob trzeba robic? jak to
zaznaczyc? prosze o pomoc
3 lut 13:30
Sławek:
A to ma być pierwiastek kwadratowy z (1+2i)8 ?
3 lut 16:57
marcin: pierwiastek 4 stopnia
5 lut 16:57
Godzio:
4√(1 + 2i)8
Zatem
z = (1 + 2i)
8 będą
cztery pierwiastki bo mamy pierwiastek czwartek stopnia, jak
łatwo zauważyć (Ty także to zrobiłeś), pierwszym pierwiastkiem jest
(1 + 2i)
2 = 4i
2 + 4i + 1 = −4 + 4i + 1 = −3 + 4i (pamiętamy, i
2 = −1)
Z racji tego, że mamy pierwiastek 4 stopnia, rozwiązania będą ułożone na płaszczyźnie co
| 2π | | π | |
| = |
| , aby obliczyć kolejne pierwiastki, musimy przemnożyć nasz z1 przez |
| 4 | | 2 | |
| | π | | π | |
(cos |
| + isin |
| ) = (0 + i) = i |
| | 2 | | 2 | |
z
1 = − 3 + 4i
z
2 = − 4 − 3i
z
3 = 3 − 4i
z
4 = 4 + 3i
Rysunek pozostawiam Tobie
5 lut 17:09
ICSP:
Godzia
5 lut 17:10
marcin: wielkie dzięki za pomoc

a czy ja te 4 punkty mam polaczyć ? czy zostawic tak?
5 lut 17:14
Godzio:
Po prostu kropki
5 lut 17:28
Godzio: Witaj
ICSP
5 lut 17:28