matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbadać monotoniczność i wyznaczyć ekstrema lokalne
łoki:
mógłby ktoś mi pomóc z tym zadaniem
x
f(x)
lnx
4 lut 19:17
Artur z miasta Neptuna:
https://matematykaszkolna.pl/strona/381.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/387.html
4 lut 20:17
łoki:
x>0 D=(0;+
∞
)
1
1*lnx−
*x
x
=
lnx
2
lnx−1
=
lnx
2
1
−
lnx
dobrze? co dalej
5 lut 18:01
łoki:
wie ktoś
5 lut 18:29
łoki:
ponawiam prośbe
5 lut 20:00
łoki:
jest tam ktoś mądry
5 lut 20:10
Jack:
lnx −1
...
⇒ (war. konieczny istnienia ekstremum) lnx−1=0 ⇔ lnx=1 ⇔ x=e.
(lnx)
2
W otoczeniu punkty x=e następuje zmiana znaku z "−" na "+", więc x=e jest ekstremum (minimum).
5 lut 20:19