Liczby zespolone
Liczby zespolone: Są to liczby zespolone, więc jest jest to sprzeczne.
Rozwiązać równanie: x2−2x+2=0
Delta wychodzi −4, jak dalej to rozwiązać?
5 lut 12:55
ZKS:
i2 = −1 więc skorzystaj z tego.
5 lut 12:57
Artur z miasta Neptuna:
x2−2x+2 = 0
(x−(1−i))(x−(1+i)) = 0
5 lut 12:58
Liczby zespolone: więc moduł z delty będzie równy ±2i?
5 lut 13:02
Liczby zespolone: Mam takie zadanie:
z2−(2−+i)−1+7i=0
Obliczając deltę wychodzi: 7−24i w zadaniu dalej jest obliczone, że to jest równe (4−3i)2 czy
trzeba to tak dalej obliczać?
5 lut 13:36
Liczby zespolone: halo?
5 lut 13:51
Sławek:
Czy to równanie jest dobrze napisane?
5 lut 14:19
Liczby zespolone: Tak, to równanie jest na 100% dobrze napisane
5 lut 14:35
ICSP: taa. Ja widzę przynajmniej dwa błędy
5 lut 14:37
Bart: Przykład przepisane jest z książki. Algebra liniowa Jerzy Topp
dział Liczby zespolone strona 32, przykład 35
Rozwiązać równanie x2−2x+x=0
5 lut 14:38
ICSP: jakie tu liczby zespolone?
x2 − 2x + x = 0
x2 − x = 0
x(x−1) = 0
x = 0 v x = 1
5 lut 14:39
Bart: poprawka, zamiast x2−2x+X=0 powinno być x2−2x+2=0 (na końcu +2)
delta wychodzi −4. mała delta zatem ±2j
5 lut 14:43
Liczby zespolone: Więc jak to będzie?
5 lut 15:16
ICSP: x2 − 2x + 2 = 0
Δ = 4 − 8 = − 4
√Δ = {−2i ; 2i}
x1 = 1 + i
x2 = 1 − i
5 lut 15:18
Sławek:
Pytanie dotyczyło postu z 5 lut 13:36.
5 lut 15:27
Liczby zespolone: Mając równanie z4−30z2+289=0 w=z2
w2−30w+289=0
Δ=−256
√Δ=±16
w1=15−8i w2=15+8i
w odpowiedzi mam z1 =4−i, z2=−4+i, z3=4+i, z4=−4−i
jak rozłożyć w1 i w2 na te 4 pierwiastki?
5 lut 15:32
Liczby zespolone: Faktycznie, przykład jest źle przepisany.
Poprawny to: z2−(2+i)z−1+7i=0 Wszystko wiem jak zrobić, wiem że trzeba skorzystać ze wzoru
skróconego mnożenia, ale w jaki sposób przejść z postaci 7−24i do (4−3i)2 to nie mam pojęcia,
mógłby ktoś w zrozumiały sposób wytłumaczyć to?
5 lut 15:36
ICSP: 7 − 24i = 16 − 4 * 3i * 2 − 9 = 42 − 4 * 2 * 3i + (3i)2 = (4 − 3i)2
5 lut 15:37
Wojtek: Cześć podepnę się do tego tematu z moim zadaniem, nie wiem jak je rozwiązać
Na płaszczyźnie zespolonej narysować zbiory:
5 lut 15:47
ICSP: podstawiłeś już x+yi za z ?
5 lut 15:56
5 lut 16:05
Wojtek: tak podstawilem i wychodzi tak jak w linku ale nie wiem jak narysowac wogóle co z tym dalej
zrobić
5 lut 16:09
5 lut 16:09
Sławek:
Tam jest błąd powinno być jak wyżej.
5 lut 16:10
Liczby zespolone:
Mając równanie z4−30z2+289=0 w=z2
w2−30w+289=0
Δ=−256
√Δ=±16
w1=15−8i, w2=15+8i
w odpowiedzi mam z1 =4−i, z2=−4+i, z3=4+i, z4=−4−i jak rozłożyć w1 i w2 na te 4 pierwiastki?
5 lut 16:13
Liczby zespolone:
5 lut 16:23
ICSP: zawijaj i szukaj pierwiastków.
5 lut 16:26
Sławek:
| | 1−x−iy | | (1−x−iy)(1+x−iy) | |
Re |
| = 1 ⇔ Re |
| = 1 ⇔ |
| | 1+x+iy | | (1+x+iy)(1+x−iy) | |
| | −x2−y2+1−2iy | | −x2−y2+1 | |
⇔ Re |
| = 1 ⇔ |
| = 1 ⇔ |
| | (x+1)2+y2 | | (x+1)2+y2 | |
−x
2−y
2+1=(x+1)
2+y
2
−x
2−y
2+1 = x
2+2 x+y
2+1
x
2+y
2+x=0
5 lut 16:26
Sławek:
x2 + x +0,25 −0,25 +y2 = 0
(x+0,5)2 + y2 = (0,5)2
okrąg o promieniu 0.5 i środku w punkcie (−0.5, 0)
5 lut 16:31
Sławek:

5
5 lut 16:33
Wojtek: a w tym przykładzie i czy w ogóle mogę mnożyć przez sprzeżenie mianownika
5 lut 16:38
5 lut 16:41
Sławek:
A dlaczego nie?
5 lut 16:41
Wojtek: bo zmieni sie wartosc wyrazenia i dlatego ja nie monozylem przez sprzezenie i wyszlo mi jak z=0
i taki sam wynik wychozi w wolframaalpha
5 lut 16:44
Sławek:
A słyszałeś coś na temat rozszerzania ułamków?
5 lut 16:46
Wojtek: no tak slyszalem
5 lut 16:52
Sławek:
| | a+ib | | c−id | |
to jak przemnożysz |
| przez |
| to zmieni się wartość wyrażenia? |
| | c+id | | c−id | |
5 lut 16:54
5 lut 16:57
Wojtek: no nie
5 lut 17:01
Wojtek: ale z =0

5 lut 17:02
Sławek:
Sorry, ja wymiękam.
5 lut 17:06