prosze o pomoc w rozwiązaniu tego rownania ( wlasciwie to potrzebne mi miejsca
matematyk : x3+2x2−4x−4 > 0
5 lut 15:09
Basiek: same miejsca ci wystarczą?
5 lut 15:13
ICSP: wtopa mała xD
5 lut 15:13
matematyk : zerowe
5 lut 15:19
ICSP: przeliczę daj chwilkę
5 lut 15:19
matematyk : 1,−1, 2, −2, 4,−4 o ile sie nie pomylilem to nie pasuja, trzeba to jakos uporzadkowac ale nie
mam pomyslu jak
5 lut 15:20
ICSP: no dobrze.
Równanie bedzie miało trzy pierwiastki :
| | 1 | |
x1 = |
| (−2 + 3√10 − 6i√111 + 3√10 + 6i√111) |
| | 3 | |
| | 1 | |
x1 = |
| (−2 + 3√10 − 6i√111*e2iπ/3 + 3√10 + 6i√111e4iπ/3) |
| | 3 | |
| | 1 | |
x1 = |
| (−2 + 3√10 − 6i√111e4iπ/3 + 3√10 + 6i√111e2iπ/3) |
| | 3 | |
5 lut 15:27
matematyk : troche dziwne te pierwiastki a jak bym podal ze to jest log2(x3+2x2−4x−4) = 2
troche dziwne zeby tak skomplikowane liczby wychodzily
5 lut 15:34
ICSP: log2(x3 + 2x2 − 4x − 4) = 2
log2(x3 +2x2 − 4x − 4) = log2 4
x3 + 2x2 − 4x − 4 = 4
x3 + 2x2 − 4x − 8 = 0
teraz wyjdzie ładnie.
5 lut 15:36
matematyk : no tak ale dziedzine trzeba okreslic
5 lut 15:43
ICSP: Zapewne jest błąd w zadaniu. Określenie dziedziny w tym przykładzie jest bardzo trudne. Mogę to
zrobić jeśli chcesz tylko nie widzę sensu
5 lut 15:45
matematyk : mysle ze tez nie ma sensu
5 lut 15:52
ICSP: możesz się spytać nauczyciela jak on by rozwiązał takie równanie

Daję 50% szans że nie będzie potrafił
5 lut 15:53
Mila: Równanie ma 3 pierwiastki niewymierne. (wolfram)
5 lut 15:53
matematyk : log|2x−3| − log|3x−2| =1 ktos pomoze ? gdzies chyba zrobilem blad i zly wynik mi wyszedl ale
postaram sie wyliczyc jeszcze raz
5 lut 16:07
Mila: Wyszło mi 23/32
5 lut 16:29