planimetria
Ania: Dwusieczna kąta prostego trójkąta prostokątnego dzieli przeciwprostokątną na odcinki o
długościach a i b. oblicz długości przyprostokątnych tego trójkąta.
bardzo prosze o pomoc
5 lut 21:12
pigor: ... otóż, np. tak : niech
x,y= ? − szukane
długości przyprostokątnych o rzutach
a,b na przeciwprostokątną odpowiednio , to
z podobieństwa (cecha k,k,k ) ΔΔ prostokątnych na które wysokość h dzieli dany trójkąt
| | h | | a | |
prostokątny masz proporcję |
| = |
| ⇔ h2=ab, zatem np. z tw. Pitagorasa |
| | b | | h | |
lub też z podobieństwa ΔΔ, ale ...

"małego" z "dużym"
:x
2=h
2+a
2=ab+a
2=a(b+a) i analogicznie y
2=h
2+b
2=b(a+b) , stąd
x=√a(a+b) oraz
y=√b(a+b) − szukane
długości przyprostokątnych . ...
5 lut 21:39
pigor: ...o kurcze ...

to nie to nie TO , ja zrobiłem automatycznie jakby to była wysokość, a nie
dwusieczna, przepraszam i zaraz rozwiążę ci dla dwusiecznej ...
5 lut 21:44
Ania: Matko Boża nic z tego nie rozumiem

ale odpowiedzi Twoje mi się nie zgadzają z tymi z tyłu książki
5 lut 21:44
Ania: hehe ok
5 lut 21:45
Eta:
5 lut 21:45
Mila: Z twierdzenia o dwusiecznej i Tw.Pitagorasa,
Podaj odpowiedź, bo liczę.
5 lut 21:46
Ania: | a(a+b) | | b(a + b) | |
| , |
| |
| √a2 + b2 | | √a2 +b2 | |
5 lut 21:50
pigor: ... otóż z przy moich oznaczenia powyżej ; tw.o dwusiecznej i tw. Pitagorasa masz układ
równań :
| | x | | y | | x | | a | |
x2+y2 = (a+b)2 i |
| = |
| ⇔ x2+y2 = (a+b)2 i |
| = |
| ⇔ |
| | a | | b | | y | | b | |
(*) x=ka i y=kb i k
2a
2 + k
2b
2= (a+b)
2 ⇒ k
2(a
2+b
2) =(a+b)
2 ⇒
| | a+b | |
k= |
| , zatem z (*) |
| | √a2+b2 | |
| | a(a+b) | | b(a+b) | |
x= |
| , y=b |
| − szukane długości przyprostokątnych  |
| | √a2+b2 | | √a2+b23 | |
5 lut 21:57
5 lut 22:01
Ania: | | x | | y | |
znaczy czemu |
| = |
| bo tamto to z tw o dwusiechnych to rozumiem. |
| | a | | b | |
5 lut 22:07
Ania: dwusiecznych*
5 lut 22:07
pigor: hmm ... dobre , bo proste pytanie ...

z własności proporcji, albo jak wolisz z przemienności mnożenia .xa = ax lub ya=ay ...
5 lut 22:09
pigor: odpowiedziałem, ale chyba zakręciłaś się , bo już nie wiem , czy o to ci chodziło

i na tym
moja pomoc , pozwól, że się kończy , bo nie mam zamiaru spędzić tu " z Tobą " więcej
drogocennego mi czasu , masz gotowca i reszta należy do CIebie ... . ...

, no chyba, że inni
mają czas na takie ... korepetycje , pozdrawiam i ... znikam
5 lut 22:15
Ania: | | x | | a | | x | | y | |
chodzi o to że z |
| = |
| wychodzi ya=xb i z |
| = |
| też wychodzi ya = xb ? |
| | y | | b | | a | | b | |
5 lut 22:16
Mila: Poszukaj rysunku z twierdzeniem o dwusiecznej w gogle i będziesz wiedziała. Trudno mi to
narysować. Pigor szybko zapisał. Ja skończę liczyć może trochę mniej skomplikowanymi
rachunkami to też napiszę.
5 lut 22:16
Ania: ok, dzięki
5 lut 22:16
Mila:

| x | | y | |
| = |
| zapisałam Ci proporcję z twierdzenia o dwusiecznej .Pytaj , jeśli masz |
| a | | b | |
wątpliwości
5 lut 22:22
Mila: W proporcji możesz zmieniać wyrazy na krzyż.
5 lut 22:23
Ania: | | x | | a | |
no tak mam taki sam rysunek tylko nie wiem skąd się wzielo to: |
| = |
| ? |
| | y | | b | |
5 lut 22:24
Ania: ahaa.. to już rozumiem. a jeszcze mam pytanie co to jest to k ?
5 lut 22:25
Mila: bo w proporcji iloczyn wyrazów skrajnych jest równy iloczynowi wyrazów środkowych, zatem
możesz zmieniać miejscami te wyrazy
xb = ya w obu przypadkach
5 lut 22:28
Ania: ok a co to jest to k ?
5 lut 22:33
Mila: X
2 +y
2 =(a+b)
2
podstaw do pierwszego równania i otrzymasz y
podobnie
przećwicz przekształcanie.
5 lut 22:37
Mila: K to dodatkowy współczynnik, zrób jak Ci wskazałam, będzie to bardzo korzystne dla Ciebie.
Jeśli wystąpią problemy to Ci pomogę.
5 lut 22:38
Ania: ok dziękuję Ci Mila.
5 lut 22:38
Ania: x + y = ( a + b )
2
i teraz mam to y podstawić do x + y = ( a + b )
2 ? czy jak?
5 lut 22:41
Mila: Miło mi. To ładne zadanie.
5 lut 22:41
Mila: Nie , zobacz jakie Ci napisałam pierwsze równanie.
5 lut 22:42
Ania: no kwadratów zapomniałam. więc podstawić do tego tylko z kwadratami przy x i y ?
5 lut 22:43
Mila: Tak.
5 lut 22:43
Ania: x
2b
4 + y
2a
4 = a
4 +b
4 +2a
2b
2 + 2a
3b + 2ab
3 i jak mam to uprościć ?
5 lut 22:48
Mila: Źle,
podobnie dalej obliczx
5 lut 22:56
Ania: ok już wszystko rozumiem. dziękuję Ci ooooogromnie !
5 lut 22:57
Mila:
5 lut 23:02