funkcja
hehehe:
| | x2 − 4 | |
Dana jest funkcja o wzorze: f(x) = |
| |
| | ax + 2 | |
a) Określ dziedzinę funkcji i narysuj wykres funkcji dla a=1
b) Wyznacz a tak, aby do wykresu funkcji należał punkt A(3,1)
c) Wyznacz a tak, aby dziedziną funkcji był zbiór R − {3}
mógłby ktoś z obliczeniami to rozwiązać? z góry dziekuję
Kejt:
a) zakładam, że dziedzinę też trzeba obliczyć dla a=1
czyli:
D:
x+2≠0
x≠−2
D∊R\{−2}
wykresu..wybacz, ale rysować mi się nie chce...wrzuć to sobie do wolframa.
b)
f(3)=1
3a+2=5
3a=3
a=1
c)
tzn, że dla x=3 mianownik musi być równy zero:
3a+2=0
3a=−2