Równania wielomianowe
KaroOoooo.: a to...
X4−(3x2+2)2=0
28 sty 23:43
ICSP: x4 = (x2)2
28 sty 23:44
Noah: x
2=t t≥0
t
2−(3t+2)
2=0
(t−3t−2)(t+3t+2)=0
(−2t−2=0 v 4t+2=0) ∧ t≥0
t=1
x
2=1
x=1 v x=−1
jesli jest gdzies blad to sry ale zasypiam
28 sty 23:46
Trivial: zjadłeś minusa.
28 sty 23:48
KaroOoooo.: tylko że odpowiedz jest taka, że to równanie jest sprzeczne ...
28 sty 23:57
Noah: ....
zaczynam od 4 linijki
−2t−2=0 v 4t+2=0
t=−1 v t=−1/2
(t=−1 v t=−1/2) ∧ t≥0
t∊∅
x∊∅
28 sty 23:59
KaroOoooo.: a faktycznie ..dzięki xD : *
29 sty 00:03
Bogdan:
Bez dodatkowej zmiennej.
x4 − (3x2 + 2)2 = 0
Korzystając z wzoru skróconego mnożenia a2 − b2 otrzymujemy:
(x2 − 3x2 − 2)(x2 + 3x2 + 2) = 0
−2x2 − 2 = 0 brak rozwiązania w zbiorze R
lub
4x2 + 2 = 0 brak rozwiązania w zbiorze R
29 sty 00:13
olk: 45
5 lut 18:24