wartosć bezwzgledna
jasiu: dobrze rozwiazałem to róznanie?
|x−4|<0
x<0−4
x<−4
lub
x−4>0
x>4
5 lut 12:51
jasiu: x<−4 v x>4
5 lut 12:52
Rivek: Źle.
Zadaj sobie pytanie: Czy wartość bezwzględna może być mniejsza od zera?
5 lut 12:53
jasiu: nie
5 lut 12:55
x: czyli zly przyklad?
5 lut 12:57
jasiu: to co mam z tym zrobic?
5 lut 12:57
jasiu: no taki dostałem jako prace domowa
5 lut 12:58
Rivek: |x−4|<0
Więc ta nierówność nie ma rozwiązań.
zrobiłeś dwa błędy.
x−4<0 (nie zmieniłeś znaku przy przenoszeniu)
x−4>0 tutaj ok.
wynik: x<4 i x>4 czyli brak rozwiązań.
Tam jest "i", oba muszą być spełnione, nie "lub"
5 lut 12:59
Aga1: Ix−4I<0 W takim przykładzie piszesz odpowiedź .
odp. nierówność nie ma rozwiązania,,
5 lut 13:00
jasiu: mam jeszcze takie równanie, da sie je rozwiazac?
|x+2|≤0
5 lut 13:47
ICSP: ogólnie :
|a| < 0 ⇔ brak rozwiązań
|a|≤ 0 ⇔ a = 0
5 lut 14:22
jasiu: czyli da sie to rozwiazac?
5 lut 14:50
a&d: |x+2|≤0 równanie jest sprzeczne ,ponieważ wartość bezwzględna jest zawsze dodatnia
5 lut 15:44
Aga1: Ix+2I≤0⇔x+2=0⇔x=−2.
5 lut 17:14