matematyka w chemii fizyce
ciocia jadzia: Pociąg miał przejechać 630km w ciągu 14godzin gdy przejechał 2/5 ( to jest ułamek) tej
odległości został zatrzymany na 1h i 12min z jaką predkoscia powinien przebyc pozostałs cześć
drogi by dojechać na mniejsce bez opuznienia
5 lut 17:38
Artur z miasta Neptuna:
d = v*t
| | 2 | |
630km * (1 − |
| ) = dpozostała |
| | 5 | |
| | 2 | | 72 | |
14h *(1− |
| )− |
| h = tpozostały |
| | 5 | | 60 | |
| | dpozostała | |
vnowe = |
| |
| | tpozostały | |
5 lut 17:59