matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad
maja:
Proszeee bardzo o pomoc
Stosunek długości krawędzi prostopadłościanu wynosi 1:3:7. Oblicz objętość prostopadłościanu, wiedząc, że jego najdłuższa krawędź jest o 4 cm dłuższa od najkrótszej.
5 lut 17:50
Kejt:
mamy krawędzie: x; 3x; 7x x + 4 =7x 6x=4
2
x=
3
2
2
2
V=
* 3 *
* 7 *
= ...
3
3
3
5 lut 17:54