zaadanie
Kaja: Może mi ktoś pomóc z tym zadaniem ?
prosze o pomoc
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość a cm, natomiast kąt
międzykrawędzią boczną i krawędzią podstawy ma miarę 60 stopni. Oblicz cosinus miary kąta
dwuściennego między ścinami bocznymi ostrosłupa
5 lut 18:19
krystek:
Zauważ ,że ściany boczne są trójkątami równobocznymi wówczas wys ścian bocznych (zielone)
| a√3 | |
maja dł h= |
| I teraz dasz radę} |
| 2 | |
5 lut 18:30
Kaja: nadal nie wiem jak ułożyć stosunek aby obliczyć cosinus moge prosić o wyjaśnienie ?
5 lut 18:42
Kaja: nie potrafie tego obliczyć
5 lut 18:52
krystek: A znasz tw cosinusów?
5 lut 19:13
krystek: | a√3 | |
(a√2)2=h2+h2−2h*hcosα gdzie h= |
| |
| 2 | |
5 lut 19:17
Kaja: cos alfa=2a
5 lut 20:19
Mila: Nie!
Sprawdź swoje przekształcenia
5 lut 23:07