ostrosłupy
karol: proszę o rozwiązanieeeeee Podstawą ostrosłupa jest romb o boku 16 i kącie ostrym 60 stopni.
Jedna z krawędzi bocznych ostrosłupa przechodzi przez wierzchołek kąta rozwartego rombu i jest
prostopadła do płaszczyzny podstawy . Krawędzie boczne ostrosłupa przechodzace przez
wierzchołek kątów ostrych rombu tworza 48 stopni. Oblicz objętość ostrosłupa
5 lut 19:25
dero2005:

a = 16
liczymy pole podstawy
| | √3 | |
Pp = a2 *sin 60o = 162* |
| = 128√3
|
| | 2 | |
liczymy przekątną d
d = 16
√3
liczymy przekątną f
f = 16
liczymy krawędź l ( tw cosinusów)
d
2 = l
2 + *l
2 − 2l*l*cos 48
o
l = 34
liczymy wysokość H
H =
√l2 − a2 =
√342 − 162 =
√1156 − 256 =
√900 = 30
| | Pp*H | | 128√3*30 | |
V = |
| = |
| = 1280√3 |
| | 3 | | 3 | |
5 lut 20:07