Z
eve: rzucono dwiema szesciennymi kostkami do gry i okreslono zdarzenia:
A− na kazdej kostce wypadla nieparzysta liczba oczek
B− suma wyrzuconuch oczek jest nie mniejsza niz 8
oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia AuB
SERDECZNIE PROSZĘ O POMOC
5 lut 22:09
Eta:
|Ω|= 62=36
A={(1,1)(1,3) (1,5) (3,1) (3,3) (3,5) (5,1) (5,3) (5,5)}
|A|=3*3=9
P(A)=.........
B −−− suma wyrzuconych oczek ≥8
B= {(2,6) (3,5)(3,6) ( 4,4) (4,5) (4,6) (5,3) (5,4) (5,5) (5,6) (6,2) (6,3) (6,4)(6,5)
(6,6)}
|B|=.... P(B)=....
A∩B= { (3,5) (5,3) (5,5) |A∩B|=... P(A∩B)=...
P(A U B)= P(A+P(B)− P(A∩B)=........
5 lut 23:04