matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 374,
373
,
372
,
371
,
370
,
369
,
368
,
367
, ...,
całe
Zadania
Odp.
17
emi:
ze zbioru liczb 1,2...10 losujemy jedna. Oblicz prawdop otrzymania liczby podzielnej przez trzy, jezeli wiadomo, ze otrzymano liczne parzysta
0
tomek:
Muszę wyliczyć przedziały monotoniczności tej funkcji...dzieki za pomoc
0
student:
Znaleźć wszystkie podpierscienie pierścienia Z
2
*Z
2
*Z
2
0
mac:
pleessee dane sa dwa pojemniki, w pierwszym jest 6kul bialych i 5czarnych w drugim 4biale i 5czarnych
1
cloe:
3
√
3
Dla pewnego kąta ostrego alfa spełniony jest warunek sinα+cosα=
. Olicz sinαcosα.
5
0
martus:
oblicz asymptote ukosna a=lim −x
3
+9x/ x
2
zyga:
f(x)= 3x−6
2
333:
z pojemnika w którym jest 5 kul białych , 3 zielone i 2 czarne wylosowano bez zwracania 3 kule. jakie jest prawdopodobieństwo , że będą tego samego kolory ?
1
Goper:
5−
√
5
+10
1
MCC:
Liczby naturalne − liceum
5
seth:
Ok jeszcze jedno:
3
333:
funkcja wykładnicza f(x)=2
x
, w zbiorze liczb rzeczywistych jest a) rosnąca
6
rafał:
x
2
−4
>0
4|x|−x
2
2
mania:
jak to rozwiazac> rzucamy kostka do gry.oblicz prawdopodobienstwo otrzymania liczby oczek wiekszej od trzech,
0
Paweł:
Witam, nie jest to zadanie ale także chodzi o matematykę. Dostałem pytanie z matematyki dyskretnej, brzmi ono:
2
Maturzysta:
Prosze o wsparcie 1. Liczby 1234567 ustwiamy w sposob losowy w ciag. Oblicz
1
jolka:
Kąt rozwarcia stożka ma miarę 60 stopni.Suma długości tworzącej i promienia podstawy wynosi 24 cm.Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej stożka.
5
qń:
Jeżeli log
2
7 = a, to ile wynosi liczba log
2
56? I oczywiście jak to policzyć.
4
seth:
lim = ( 1 +
2
n
)
2
n→
∞
7
Bazyli Homej:
Samochód jedzie z prędkością v
0
100km/h. Nagle w odległości l = 50m kierowca zauważa przeszkodę. Czy ma możliwość uniknięcia zderzenia z przeszkodą, jeżeli największe opóźnienie
10
Roszpunka:
Granice. Przekształcać do e czy normalnie liczyć?
1
ola997997:
Poniższe zbiory zapisz w postaci przedziałów i zaznacz na osi liczbowej: a) (−
∞
;2)∩<−1;4>
2
Edek:
skoro prawdopodobienstwo to Liczby 1234567 ustwiamy w sposob losowy w ciag. Oblicz prawdopodobienstwo.
1
Edek:
Ze zbioru cyfr od 1 do 9 losujemy 2 razy po jednej cyfrze bez zwracania i układamy w kolejnosci losowania liczbe dwucyfrową.Oblicz prawdopodobienstwo ze w ten sposob ulozymy liczbe wieksza
1
martyna :
Punkt P jest punktem przecięcia się wykresów funkcji y =− 2x + 4 i y =− x − 2. Punkt P leży w układzie
1
Muszka:
hej
mam kilka zad. do rozwiazania z ciągów. Moze mi ktos pomoc?
1. W ciagu arytmetycznym a
1
=4,S
3
=27. wyznacz różnicę tego ciągu.
1
krzysiek2005:
siema, jest taki wzor na liczenie granic: lim(x−>0) (1+Ax)
1/Ax
=e
2
Ela:
Z jednego punktu wyruszają jednocześnie w tym samym kierunku trzy ciała z prędkościami odpowiednio równymi 20km/h, 40km/h, 60km/h. Drugie ciało rozpoczęło ruch o 2 godziny później
0
Ja:
Może pokusi się ktoś, nie koniecznie o gotowe rozwiązanie, wystarczą mi wskazówki.
3
Tom:
∫e
1
x
/ x
2
dz
1
zuziaa:
Mama Mateusza,kupując pralkę,zapłaciła 2/5(dwie piąte) należności gotówka,a pozostala kwotę w wysokości 1500zł słaciła ratami. Ile kosztowała pralka?
0
datka:
26,1={a1*708,1}{708.1+a2} 52,1={a1*2410,6}{2410,6+a2}
1
Kasia:
Znajdź płaszczyznę symetryczną do płaszczyzny β: 2x−y+z−7=0 względem punktu P(2,3,−1). Bardzo proszę o pomoc.
1
Kaśka:
asymptoty
4
Maturzysta:
Funkcja f określona jest wzorem f(x)=(x2+4x+5)/(x2+4x). Wykres funkcji f przesunięto o wektor u=[p,0], otrzymując wykres funkcji g. Znajdź wzór funkcji g i współrzędne wektora u wiedząc,
2
Milka:
∫
1
x
3
+3x+4
dx
3
tomcio:
geometria, trójkąty. ^^: Dany jest trójkąt rownoboczny ABC. Punkty P,Q,R leza na bokach trojkata ABC (po jeden na kazdym boku) w taki sposob, ze kazdy bok trojkata PQR jest
16
miki:
pomocyy
budując blok, jedna koparka w ciągu 10 dni wykonała połowę wykopu, reszte wykopu wykonała druga
6
mario:
pomocy bo nie daje rady
2
abonament:
Ambrozy, Baltazar, Dionizy i Cezary losują kolejność w jakiej będą skakać. Oblicz prawdopodobienstwo tego że,
8
Kasia:
oblicz calki nieoznaczone x
4
dx
6
Kuba:
NWW liczb 75, 120 i 96 ? JAK TO OBLICZYC? znam wynik ale w jaki sposob....
1
Johnymiliard:
∫ 1/((x
2
+1)(x
2
+4)) dx
20
Karolcia:
Mam obliczyć obwód trójkąta prostokątnego gdzie mam podany tgα = 2.4 oraz długość boku leżącego na przeciwko α wynosi 10.
1
adus:
a=2
2
Kaśka:
pochodne :
4
mika:
wyliczyć całke
3
Mateusz:
5
an =
2n+3
10
an =
3
2+
n
pomoże ktoś szybko
70
ola997997:
Poniższe zbiory zapisz w postaci przedziałów i zaznacz na osi liczbowej:
8
kolo m:
trzeba wyznaczyć asymptotę funkcji, ktoś pomoże?
2
fizyk:
Oblicz
√
3
1+
3
√
3
1−
3
1
krzysiek2005:
lim(x−>0) [(15x+6)/x]=? ma sie rownac nieskonczonosc?
5
Olo:
Mam jeszcze takie zadanko: mam √7√7√7 to zaczynam od ostatniego i dochodze do pierw z 7 pierw z 7 do potęgi(3/2) i co
1
nie umiem;<:
mam kilka zadan, musze je zaliczyc. pomożecie? zad1
9
Macie:
(x+1)
3
√
(3−x)
14
miki:
proszę o pomoc !
uczniowie klasy 1 postanowili wybrać się całą klasą do kina . bilety będą kosztować 270
13
miki:
zadania z treścią − liceum
! proszę o pomoc miki: 1,Jeden murarz na wymurowanie ścianek działowych potrzebuje 15 dni, drugi może wykonać tę
28
paweł:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest 2 razy krótsza od wysokości sciany bocznej. Podaj miare kąta miedzy ścianą boczną a podstawą
8
Antek:
A' = <−2;5) B= <−
∞
;−2>U{2}
3
ania:
nie wiem moze mi pomozecie?
6
M:
1. Prędkość pocisku karabinowego przy wylocie z lufy wynosi v =800 m/s. Długość lufy karabinu / = 64 cm. Obliczyć czas lotu pocisku w lufie
1
Paweł:
obliczyc sume ciagu geometrycznego i zapisacja w najprostrzej postaci gdy
3
basiulek64:
Znajdź 7 wyraz ciągu wiedząc ze suma poczatkowych n−wyrazow wynosi
4
gangsta:
wykaż, że jeśli cos(x + y) = 0, to sin (x + 2y) = sinx.
1
Edytka11:
Z punktu C leżącego na okręgu o promieniu r= 10 poprowadzono dwie cięciwy CA i CB równej długości.Kąt ACB ma miarę α = 30 (stopni). Oblicz pole trójkąta ABC.
3
Michaś:
Pocisk uderza w tarcze na strzelnicy, na wysokosci h=120cm nad ziemia. TArcza posiada os obrotu przy ziemii.
6
niewiem:
granice prosze o pomoc, jutro kolos
27
lilu:
do kina wybrało się 6 znajomych: 3 dziewczyny i 3 chłopaków, wśród nich Ania i Bartek. mają bilety na kolejne miejsca, znajdujące się w jednym rzędzie. na ile sposobów mogą zająć te
3
Tom:
Suma ciągu arytmetycznego okreslona jest wzorem: Sn=3n
2
+6n. Ile wynosi drugi wyraz ciągu?
2
jack:
sinxsin2x=cosx
0
Edytka11:
Z punktu C
22
dareczek:
siema. troche mnie w szkole nie było i nie za bardzo czaje o co chodzi w tym. moze mi ktos wytłumaczyc jak zrobić takie zad:
3
Ewka:
Samolot po starcie leciał 280 km na północ, po czym 150 km na zachód, a wreszcie 70 km na północ.W jakiej odległości od punktu startu znalazł sie samolot? wynik podaj z dokładnością do
24
xXxRoksixXx:
Proszę o pomoc w zadaniu. Proszę o opisanie krok po kroku, ponieważ matematyka nie jest moją mocną stroną.
3
JOOOOANNNA:
Oblicz:
1
Rafał:
Witam, prosiłbym o pomoc w temacie całek. Jak wyliczyć: a)∫2x
2
−
√
x
3
+4/x dx
1
Rafał:
Jak obliczyć pochodne I rzędu f(x,y)=sin x/y ? Oraz ln(16x
3
+6y
2
)
3
krzysiek2005:
muszę wyznaczyć ekstrema funkcji: f(x)=x*e
(
−x
2
)
1
Qwiatuszek:
Ogród państwa Nowaków jest prostokątem o wymiarach 12 m na 20 m.Państwo Nowakowie zdecydowali zmniejszyć długość każdego z boków o tę samą wielkość i to zmniejszyło pole ogrodu o jedną
0
Marcin:
log
1
2
(2
x
−1)>1−x
0
krzysiek2005:
muszę wyznaczyć ekstrema funkcji: f(x)=x*e
−x
2
cały czas wychodzi mi max w
√
2
/2 a ma wyjść w 0, dlaczego? no i jak obliczyć
0
robert:
kurcze trochę matematyki i się człowiek gubi xD
3
Maćko:
√
n
2
+n−5
4
Adam:
2
x+1
+x<3
0
bart:
Roman i co?
bo widze, ze jestes
3
ola997997:
Dane są zbiory A= {−5,√2,0,2,π, 4i jedna druga} oraz B=(−2;2>.Wypisz wszystkie elementy zbiorów: A∩B, A\B, A\ℕ.
6
Cancer0s:
określ dziedzine ( czyli szukamy pierwiastki )
7
lilu:
kombinatoryka, pomocy....
1
ola997997:
a) liczbę o 15% większą od liczby 42 b) liczbę, której 80% wynosi 46,4 c) jakim procentem liczby 120 jest liczba 99 Pomożecie?Dzięki
0
Johnymiliard:
PROSZĘ O WYLICZENIE : ∫ 1/((x2+1)(x2+4)) dx jakoś mi nie idzie...
11
Olka:
1
Stosunek obwodów dwóch kwadratów jest równy
. Oblicz długość boku każdego z nich, jeśli
3
wiadomo że suma pól kwadratów jest równa 160cm
3
0
Kasia:
Oblicz granice przy n→
∞
n
√
−2+4−8+16−...+2
2n
4
paweł:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość sciany bocznej h=6
√
3
tworzy z wysokoscia ostrosłupa kat 30 stopni. Oblicz V
4
foxsweet :
oblisz sinus kata jakis ciana boczna ostroslupa prawidlowego prawidlowego czworokatego tworzy z jego podstawa jesli a) krawedz podstawy ma dlugosc 18 cm a wysokosc jest rowna 12 cm
6
ola997997:
1.Oceń wartość logiczną zdań: a) Liczba 7 jest parzysta i liczba 5 jest nieparzysta.
2
Olo:
Witam. Mam takie zadanko, Porównaj liczby m i k, gdy m=3
√
50
− 3
√
72
+
√
32
i k=
1
2
√
7
i jak to mam rozwiązać może ktoś to zrobić i mi wytłumaczyć? Bardzo bym prosił.
6
Chvdy:
1)z talii 52 kart wybieramy losowo 6 kart. ile jest możliwych wyników losowania w których wybierzemy 5 kart jednego koloru?
2
Smoke:
Miedzy liczby 1 i 10 wstaw dwie inne liczby tak aby trzy pierwsze tworzyly ciag geometryczny a trzy ostatnie − ciag arytmetyczny
2
^^:
Dany jest trójkąt rownoboczny ABC. Punkty P,Q,R leza na bokach trojkata ABC (po jeden na kazdym boku) w taki sposob, ze kazdy bok trojkata PQR jest prostopadly do jednego boku trojkata ABC
0
ola:
proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania a szczegolnie w opisaniu rozwiązania. Przez punkt W, w ktorym przecinają się dwusieczne kątów A i B trójkąta ABC, prowadzimy równoległą do boku AB.
0
ola997997:
Dane są zbiory A= {−5,√2,0,2,π, 4i jedna druga} oraz B=(−2;2>.Wypisz wszystkie elementy zbiorów: A∩B, A\B, A\ℕ.
3
Tom:
∫ dx / 9x2−30x+25 ∫ e−x dx
1
czekoladka:
funkcja wykładnicza: funkcja wykładnicza: rozwiąż nierówność:
6
Trux:
jak po kolei rozwiazac taka calke?
4
ola997997:
a) Podaj przykład liczby,którą można wstawić w miejsce x, aby otrzymać zdanie prawdziwe:
4
Paweł:
Suma cyfr liczby trzycyfrowej wynosi 15. Jeśli zamienimy miejscami cyfrę setek i cyfrę jedności, to otrzymamy liczbe o 396 większą. Znajdz tę liczbę. jeśli wiadomo że cyfra środkowa
1
mm:
Zbiorem wartości funkcji wykładniczej f(x)=3
x
+2 jest zbiór : <jaki >
20
Tom:
∫ dx/4+9x
2
1
ktoś:
hej, takie jedno pytanie, chodzi o funkcję wielu zmiennych jak jest coś takiego :
5
gumijagoda :
y=x
2
+4x a) sporządz wykres tej funkcji ( podajcie tabelke)
0
xXxRoksixXx:
Proszę o pomoc w zadaniu. Proszę o opisanie krok po kroku, ponieważ matematyka nie jest moją mocną stroną.
3
anette:
Nikt nie umie teorii mocy
?
3
tadek:
|x+1|>0
2
Marcin:
Pomoże mi ktoś mam taki przykładzik[(2
1
3
)
6
]
−
1
3
i nie wiem jak to rozwiązać bo gdy mam 1/2 i 4/1 to skracam i zostaje mi 2 a tutaj nie wiem jak pomoze ktoś?
7
Glourious:
Witam, nie wiem nawet od czego zacząć.. podam po prostu treść.. i prosze o pomoc. Metalową kulę o promieniu R=3 przetopiono na stożek. Tworząca stożka jest nachylona do
1
Kasia:
y=log
1
/
2
(1−x)
2
arciulka93:
1)oblicz wartość wyrażenia tgα−3sinβ*cos
2
α, w którym α oraz β sa miarami katów ostrych trójkata prostokątnego o przyprostakatnych długosci 9 oraz 3.
9
Aga:
Suma kwadratów pewnej liczby i kwadratu liczby od niej o 3 mniejsze jest równa 17. Znajdz te liczby
0
Misia:
w kartezjanskim ukladzie wspolrzednych dane sa wektory a=[2;−1;1], c=[0;3;1] wyznacz kąt miedzy wektorami a i c
1
Filip:
Podaj interpretacje geometryczną nierówności i zapisz jej zbiór rozwiązań
0
agata:
1
Ela:
W trójkącie ABC punkt D jest środkiem boku AC. Z punktu D poprowadzono odcinek DE, taki że DE jest prostopadłe do AB oraz E należy do AB. Uzasadnij, że długość odcinka DE
0
miki:
Proszę o pomoc
mam nadzieje ,że ktoś ma mega matematyczny mózg i wyliczy
! Liczę na was !
1
olga:
Prostą
1
aaa:
1
mam niby banalne pytanie
limn
2
=
?
2
n daży do plus nieskonczoności
1
Ola93:
Podaj przykład dowolnej funkcji wymiernej, której dziedziną jest zbiór: a) R − {0,1,3}
1
x.x:
f(x) = x
2
, g(x) = −x Mam to na liście z zadaniami z całek
0
miki:
1,Jeden murarz na wymurowanie ścianek działowych potrzebuje 15 dni, drugi może wykonać tę pracę w ciągu 10 dni. Ile będzie trwać murowanie ścianek, gdy obaj murarze będą pracować razem
0
czekoladka:
funkcja wykładnicza: rozwiąż nierówność:
4
Angela:
Prostokąt o obwodzie 34 cm ma przekątną dlugosci 13 cm . Oblicz pole tego prostokąta
2
Ola93:
Dla jakich wartosci parametru m (m∊R) dziedziną funkcji wymiernej W(x) jest zbiór wszystkich
x
2
+ 5
liczb rzeczywistych, jeśli: W(x) =
x
2
+ 2x + m
12
Help !!:
Dane są zbiory: A={ x: x ∊ R ⋀ | 3 − 2x | >5 }
0
ola997997:
ZDANIA I ZBIORY:
1
Tom:
∫ dx/1+4x
2
0
Milka:
Pokaż, że ≈ jest relacją równoważności na zbiorze ℤ, jeśli: n≈k ⇔ 3|n + 2k.
2
Izabela:
Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=ax
2
+bx+c. Funkcja ta osiąga wartości ujemne tylko w przedziale (−4;6), zaś do jej wykresu należy dodać punkt P=(−3;−18). Wyznacz współczynniki a,
6
Magda91:
1. Wyznacz współczynniki a,b,c funkcji kwadratowej y=ax
2
+bx+c, jeśli wiadomo, że osią symetrii jej wykresu jest prosta o równaniu x=2, a do wykresu należą punkty A=(0,3), B = (−2, 27).
0
2:
Funkcja wykładnicza f(x)=2
x
Funkcja wykładnicza f(x)=2x w zbiorze liczb rzeczywistych jest ; <jaka stala malejąca rosnąca
0
anette:
teoria mocy
! pomocy
8
Czaro:
Wykonaj działania: a)
0
anette:
teoria mocy − pomocy
!
9
albert:
x
2
+1
−2x
+
=4x−12
x−3
3−x
9
tomq:
:::rysunek::: Jest to trójkąt równoramienny, wysokość opuszczona na podstawę, jest równa odcinkowi, ktory
1
Tom:
∫ dx/
√
9−x
2
0
Antek:
a
1
a
2
a
n
Wykaż że jeśli
=
=...=
i b
1
+b
2
+...+b
n
≠0 to
a
2
b
2
b
n
a
1
+a
2
+...+a
n
a
1
=
b
1
+b
2
+...+b
n
b
1
0
Tom:
∫ dx/
√
1−9x
2
1
kasienka:
Oblicz całki sprowadzając je do całek podstawowych przez przekształcenia algebraiczne: a) ∫{x
4
−1}{x−1} dx
0
Tom:
∫ dx/2+3x
2
1
rovni:
niech an −ciąg geometryczny tak ze S=a
1
+a
2
+.....+a
n
, oraz T=
1
a
1
+
1
a
2
+....+
1
a
n
. Oblicz a
1
* a
2
* .....* a
n
w zależności od S i T
0
eustachyra:
{lim} x
x
{x→0}
0
Tom:
∫ dx/4+x
2
0
Tom:
∫dx/
√
2−5x
6
anette:
CZeśc czy ktos moze mi rozwiązac i wytłumaczyc nastepujace zadanie Dowieśc ze zbiory sa przeliczalne. podac ktore z nich maja moc alef zero
0
Tom:
∫
3
√
1−3x
*dx
0
Rastax:
Obliczyć długość BD. Jest trapez i AB=8, BC=3, CD=6, DA=4. AB i CD to podstawy.
1
sanbod:
rozozyc na nierozkadalne czynniki rzeczywiste x
6
+1
0
ehhhh:
1. obliczyc srednia, mediane, wariancje, co to jest odchylenie standardowe 8, 4, 1, 2, 6
16
Spaz:
oblicz drugą pochodną: y=x
√
x
2
+1
16
pp:
1
zbiorem rozwiązań nierówności 3
(
x
+
1
)
>
jast zbiór <jaki>
9
7
Dixon:
Oblicz pochodną
4
Abrab:
sprawdzi mi to ktoś?
3
Tomasz:
Witam,
7
mm:
Niech A, B oznaczają zawarte w przestrzeni zdarzeń elementarnych Ω. Wiadomo że P(A)= 0,42 oraz P(B)=0,68 i P(A ∩ B)=0,8. Wtedy P(A ∩ B) :
3
marcinjakubek:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu i zrozumieniu zadania testowego z trygonometrii.
4
elektronik:
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=x
2
−mx+2m. Funkcja g przyporządkowuje każdej liczbie rzeczywistej m najmniejszą wartość funkcji f w przedziale <−1,1>. Wyznacz wzór funkcji g.
2
mm:
Rzucamy 3 razy monetą . Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania ca najwyżej 1 raz orła.
3
martha:
Obliczyć: y=arcsin 1/x
2
OLa:
rozwiąż równanie : 3
x
2
= 3
3
x−2
9
<ppaula>:
Udowdnij wzór na pole trójkąta
1
1
1
P
Δ
A
B
C
=
*b*c*sinα =
*a*c*sinβ =
*a*b *sinγ
2
2
2
0
anette:
TEORIA MOCY! Pomoże mi ktos zrobić zadania...bardzo proszę o pomoc
1
pp:
Wykres funkcji f(x)=4
x
−2, gdzie x∊R , jest symetryczny względem osi OY do wykresu funkcji : <jakiej>
2
hmmmm....:
Proszę o pomoc w zadaniu:
2
M:
1. Samolot myśliwski poruszający się z prędkością v1= 800 km/h ostrzeliwuje nieprzyjacielski bombowiec (od tyłu), poruszający się z prędkością v2= 700 km/h. Prędkość pocisku względem
3
mm:
Ze zbioru liczb naturalnych dwucyfrowych wybieramy losowo jedna liczbę .Prawdopodobieństwo zdarzenia , że wylosowana liczba jest podzielna przez 5 wynosi :
2
Angela18:
Suma n początkowych liczb naturalnych dodatnich parzystych jest równa: a. S
n
=n
2
1
ewelina:
Pole powierzchni bocznej stożka wynosi 6, a pole powierzchni całkowitej 10. Znajdź cosinus kąta
1
mm:
Miejscem zerowym funkcji wykładniczej f(x)=(2)
x
−4 jest liczba : <jaka>
0
to_ja:
Witam, mam problem z następującym zadaniem:
1
mm:
Funkcja wykładnicza f(x)=2
x
w zbiorze liczb rzeczywistych jest ; <jaka stala malejąca rosnąca ..
>
9
xXx równanie wymierne:
(x−2)
2
=x−2
x−2
5
ania:
pisałam dziś kartkówkę z matematyki i czy mógł mi ktoś zrobić przykład czy dobrze wynik mi wyszedł
1
banan!:
Jaką kwotę należy ulokować na koncie, aby po 5 latach uzyskać 1217 zł, jeżeli roczna stopa oprocentowania wynosi 4%, a odsetki kapitalizowane są co rok? Jaką kwotę należałoby złożyć,
1
anette:
Czy ktos mógłby mi rozwiazać i wytłumaczyc nastepujące zadania Dowieśc ze następujące zbiory są przeliczalne:
1
M:
1. Dwa ciągi ruchomych schodów poruszają się z jednakowymi prędkościami wynoszącymi v 0,75 m/s jeden do dołu, drugi do góry. Z jaką prędkością należałoby schodzić w dół po schodach jadących
3
Grzywa:
dlaczego ∫2x/x
2
+1dx = ln(x
2
+1) a może to nie tak?
12
gosc000000:
log
x
(2+x) >2
0
mm:
w rzędzie ustawimy 5 osób w tym 2 dziewczyny i 3 chłopaków. Jle jest mozliwości takiego ustawienia aby :
0
Adam:
a. f(x)=3x−ln(2x+1) b. f(x)=xe
1
2
x
2
1
jagoda:
Plan łąki ma kształt trapezu prostokątnego, którego podstawy mają długość 15 cm i 7 cm , a dłuższe ramię ma 10 cm. Oblicz pole powierzchni tej łąki, jeżeli plan wykonano w skali 1: 1000
3
matrix:
Proszę o wyjaśnienie odpowiedzi − trygonometria
0
anette:
jjj
2
mm:
losujemy 2 karty z talii 52 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo , że żadna z nich nie będzie pikiem ?
0
mm:
Rzucamy dwa razy symetryczna kostka sześcienną . Niech A oznacza zdarzenie − druga wypadnie Piątka , zaś B− iloczyn wyrzuconych oczek jest większy od 25. Oblicz prawdopodobieństwo
0
POMOCY :
Samolot po starcie leciał 280 km na północ, po czym 150 km na zachód, a wreszcie 70 km na północ.W jakiej odległości od punktu startu znalazł sie samolot? wynik podaj z dokładnością do
1
mm:
Rzucamy dwa razy kostka do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo , że suma oczek będzie większa niż 8 ?
1
Larła xD:
zad.6. Liczba 2 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) = x3−2x2+3x+n. Wynika stąd, że: a) n=6
3
Emila :
pomocy jak to rozwiązać
Jeśli A = <−8,12> i B = (0,20)i, to różnica A\B jest przedziałem:
0
mm:
z pojemnika w którym jest 5 kul białych , 3 zielone i 2 czarne wylosowano bez zwracania 3 kule. jakie jest prawdopodobieństwo , że będą tego samego kolory ?
0
Mała mi:
Witam, potrzebuje rozwiązań. Worek zawiera 47 szklanych kulek w pięciu różnych kolorach. Uzasadnić, że jest w nim co
8
jakubekmarcin:
Proszę o sprawdzenie i poprawienie ewentualne.
archiwum 374,
373
,
372
,
371
,
370
,
369
,
368