help:)
miki: proszę o pomoc !

uczniowie klasy 1 postanowili wybrać się całą klasą do kina . bilety będą kosztować 270
zł.ponieważ 3 uczniów nie mogło wpłacić potrzebnych pieniędzy na bilety, to klasa postanowiła
zebrać o 1 zł więcj od kazdego ucznia, by wszyscy razem mogli wybrać się na seans . ile
kosztował bilet do kina ;

!
Z góry dzięki za pomoc − ja nie obczajam tych zadań

!
18 sty 22:59
robert: 9 zeta?
18 sty 23:06
robert: o ile jest 30 uczniow w klasie
18 sty 23:07
miki: powiedz mi jak to policzyłeś , jakieś rónanie , układ równań

?

dzięki
18 sty 23:08
robert: a masz w zad podane ze klasa liczy 30 uczniow?
18 sty 23:09
miki: no właśnie nie mam i to jest dla mnie wielka dziura zagdaka i te zadania wszystkie takie

a
jutro sprawdzian

// masakra

/
18 sty 23:12
robert: to jak nie ma to troche dziwne
18 sty 23:13
robert: musi ktos madrzejszy
18 sty 23:13
miki: mega dziwne , ja w ogóle nie wiem z kąd mam to wszystko wyliczać

/ pomocy
18 sty 23:17
Eta:
x−− ilość uczniów w klasie , x€N+
y −− cena biletu , y >0
x*y= 270
(x−3)(y+1)= 270
rozwiąż ten układ równań, pamietając o założeniach
18 sty 23:19
robert: wg mnie to drugie rownanie moglo by wygladac x−3=3y
18 sty 23:21
Wojtek: x*y=270
(x−3)=3y
x*y=270
y=...
x(x−3)=810
y=...
x
2−3x−810=0 Δ=3249
√Δ=57
y=...
x1=−17 x2=30
x1 odrzucamy bo uczniowie są dodatni

x=30
x=30
y=9
dziękuję
18 sty 23:21
robert: ja to znam od razu odp a nie umiem rozwiazac

makabra
18 sty 23:22
miki: dzięki
18 sty 23:23
adus:
x−liczba uczniów w klasie,
y− cena jednego biletu do kina
mamy uklad równań
x*y=270
(x−3)*(y+1)=270
18 sty 23:23