Trygonometria. Równanie
jakubekmarcin: Proszę o sprawdzenie i poprawienie ewentualne.
2cosx + 1 = 0
2cosx = −1 / :2
cos x = − 12
x = − π3
18 sty 16:49
Godzio: | | 1 | |
do cosx = − |
| jest ok, jeśli polecenie jest rozwiąż równanie to tak tego zostawić nie |
| | 2 | |
można jak ty to zrobiłeś
| | 1 | | 2 | |
po za tym cosx = − |
| to x = − |
| π |
| | 2 | | 3 | |
18 sty 16:58
Godzio: | | 2 | |
albo bez minusa −> x = |
| π |
| | 3 | |
18 sty 16:58
jakubekmarcin: To oprócz tego, że źle odczytałem wartość cos, to co jest źle? Bo nie rozumiem fragmentu
"jeśli polecenie jest rozwiąż równanie to tak tego zostawić nie można jak ty to zrobiłeś"
18 sty 17:01
Godzio:
trzeba to uogólnić dla każdego kąta,
| | 2 | | 2 | |
x = |
| π + 2kπ lub x = − |
| π + 2kπ |
| | 3 | | 3 | |
18 sty 17:03
jakubekmarcin: a, racja zapomniałem o tym, że co jak co, ale trygonometria przypomina kobietę...
18 sty 17:17
jakubekmarcin: A słuchaj, w odpowiedziach jest jeszcze, że liczba 4π3 spełnia równanie. Mógłbyś mi
powiedzieć dlaczego tak jest?
18 sty 17:18
Godzio:
| | 2 | |
− |
| π + 2kπ −− przesuwamy o jeden okres: |
| | 3 | |
18 sty 17:20
jakubekmarcin: no, a ja przesuwałem tą nieujemną liczbę. Dzięki jeszcze raz
18 sty 17:26