Samochód jedzie z prędkością 100km/h ... Proszę o pomoc
Bazyli Homej: Samochód jedzie z prędkością v
0 100km/h. Nagle w odległości l = 50m kierowca zauważa
przeszkodę. Czy ma możliwość uniknięcia zderzenia z przeszkodą, jeżeli największe opóźnienie
podczas hamowania wynosi a = 4.9 m/s
2 .
W tym zadaniu trzeba jeszcze obliczyć prędkość z jaką uderzy w przeszkodę. Równanie wygląda tak
Tak wyrażony czas podstawimy do wzoru na drogę
| at2 | | v0 − v | | a | | (v0 − v)2 | |
1) t= v0t − |
| = v0 |
| − |
| |
| |
| 2 | | a | | 2 | | a2 | |
Stąd
| v0 − v | |
Dlaczego to tak jest nie rozumiem tego. W tym wzorze 1) jak pomnożę v0 |
| to mi |
| a | |
| a(v0 − v)2 | |
wychodzi tak v02 v v0 podzieli to przez a. A od tego się odejmuje |
| to |
| a2 | |
| v02 − v v0 | | v02 − 2v v0 + v2 | |
wychodzi mi |
| − |
| . Nie rozumiem tego jak oni to |
| a | | a2 | |
zrobili że z równania 1) wyszło im równanie 2)
![](emots/2/kwasny.gif)
.Proszę by ktoś mi to wytłumaczył. Z góry
dziękuje.
19 sty 09:13
Andrzej$:
W 1 wzorze masz s zamiast t to po pierwsze.
| a | |
Po drugie źle liczysz zgubiłeś |
| |
| 2 | |
19 sty 09:40
Bazyli Homej: Racja racja sorka za pomyłkę
| at2 | | v0 − v | | a | | (v0 − v)2 | |
wzór 1) s= v0t − |
| = v0 |
| − |
| |
| |
| 2 | | a | | 2 | | a2 | |
| v02 − V2 | |
a wzór 2) to s = |
| |
| 2a | |
| v02 − v v0 | | v02 − 2v v0 + v2 | |
a jak się to odejmuje to wychodzi mi tak |
| − |
| . |
| a | | 2a | |
Nie wiem jak oni to zrobili że wyszło im ze wzoru 1) wzór 2). Jak to dalej rozpisać. Proszę o
pomoc z góry dzięki
19 sty 10:28
Andrzej*:
| v0 − v | |
Wyciągnij przed nawias ułamek |
| i napisz co zostanie |
| a | |
19 sty 11:20
Bazyli Homej: Mam prośbe mógłbyś to rozpisać bo ja nie daje rady mam za duże problemy z matmą
![](emots/2/kwasny.gif)
. Bardzo
dziękuje z góry za wytrwałość i pomoc.
19 sty 12:10
Bazyli Homej: | v0−v | |
Nie rozumiem jak to jest w tym rozwiązaniu co v0 = v że można je mnożyć v0 |
| i ma tu |
| a | |
| v02 − v2 | |
wyjść |
| czy jak to jest zrobione bo nie jeże całkowicie. Błagam o pomoc |
| a | |
![](emots/3/prosi.gif)
. I jeszcze raz z góry dziękuje
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
.
19 sty 12:15
Trivial:
| at2 | | v0 − v | | a | | v0 − v | |
s = v0t − |
| = v0 |
| − |
| *( |
| )2 = |
| 2 | | a | | 2 | | a | |
| v02 − vv0 | | v02 + v2 − 2vv0 | |
= |
| − |
| = |
| a | | 2a | |
| 2v02 − 2vv0 | | v02 + v2 − 2vv0 | |
= |
| − |
| = |
| 2a | | 2a | |
19 sty 12:28
Bazyli Homej: Ślicznie dziękuje wam dobrzy mądrzy ludzie jesteście geniuszami.
19 sty 12:52
l: βm
2 gru 02:31
Artur: Ałto porusza się 100km, nagle widz przeszkodę i zaczyna hamować po 6s zatrzymuje się oblicz
opźnie i narysuj wykres v
1 gru 12:01
Artur:
1 gru 12:02