M: 1. Prędkość pocisku karabinowego przy wylocie z lufy wynosi v =800 m/s. Długość lufy karabinu /
= 64 cm. Obliczyć czas lotu pocisku w lufie
2. Ciało rzucono pionowo do góry z prędkością początkową v=16m/s. Jaką prędkość będzie miało to
ciało na wysokości równej połowie największego wzniesienia?
18 sty 16:37
dero2005:
1)
v = at → a =
vt
s =
vt2 → t =
2sv
s = 64 cm = 0,64 m
v = 800
ms
t = 0,0016 [s]
18 sty 22:42
dero2005:
2)
prędkość początkowa v
0 = 16
ms
maksymalny wznios
| | vo2 | |
h = |
| = 1622*10 = 12,8 m
|
| | 2 g | |
połowa max wysokości
12,82 = 6,4 m
s = {gt
2}{2} = 6,4
t =
√2sg =
√12,810 = 1,13 s
prędkość po czasie t
v = v
0 − gt = 16 − 10*1,13 = 4,7
ms
18 sty 22:53
robert: a ja to bym 1 zrobil w ten sposob 1s − 800 m czyli 0,64 m jest 1250 razy krotsze niz 800 m cyli
czas tez bd 1250 razy krotszy 1s : 1250 = 0,0008 s myle sie?
18 sty 22:53
dero2005: korekta
czwarty wiersz od dołu
s = gt22 = 6,4 przyjęte g = 10 ms2
18 sty 22:56
dero2005:
ruch pocisku jest przyśpieszony od 0 do max w lufie gdy działa siła gazów, więc proporcji nie
może być
18 sty 23:00
robert: w koncu to fiza nie matma
18 sty 23:02