Granica funkcji
seth: Ok jeszcze jedno:
√x−1−2
lim _______
x→5 x − 5
19 sty 14:27
Grześ: Dwa sposoby napiszę, chwilka
19 sty 14:33
Grześ: | √x−1−2 | | √x−1+2 | | x−1−4 | | x−5 | |
| * |
| = |
| = |
| = |
| x−5 | | √x−1+2 | | (x−5)(√x−1+2) | | (x−5)(√x−1+2) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lim x→5 |
| = |
| = |
| |
| | √x−1+2 | | √5−1+2 | | 4 | |
19 sty 14:36
Grześ: Drugi sposób z de la'Hospitala:
| | √x−1−2 | | 0 | | | | 1 | | 1 | |
lim x→5 |
| =[ |
| ]=[H]=lim x→5 |
| = |
| = |
| |
| | x−5 | | 0 | | 1 | | 2√5−1 | | 4 | |
19 sty 14:38
seth: Super. dzieki wielkie.
19 sty 14:43
Grześ: Proszę bardzo, teraz poćwicz sobie na innych przykladach. Umiesz chyba liczyc pochodne

Na tym opiera się de Hospital. Niektóre granice da się bez Hospitala, a niektóre ciężko bez
niego zrobić
19 sty 14:45