Pomoc z całką
Tomasz: Witam,
mam taką całkę: ∫sin7x * sin5x dx=?
czy to mogę rozbić na 2 całki i liczyć dalej.. czy jak się za to zabrać?
18 sty 18:45
Tomasz: Witam, Pomoc z całką
mam taką całkę: ∫sin7x * sin5x dx=? czy to mogę rozbić na 2 całki i liczyć dalej.. czy jak się
za to zabrać?
18 sty 18:49
Godzio:
skorzystaj ze wzoru na różnicę cosinusów myślę że to pomoże
18 sty 18:51
Godzio:
| | α + β | | α − β | |
cosα − cosβ = 2sin |
| * sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
α + β = 14x
α − β = 10x +
−−−−−−−−−−
2α = 24x ⇒ α = 12x, β = 2x
∫sin7x*sin5xdx = ∫cos(12x)dx − ∫cos(2x)dx = ... Dalej już z górki
18 sty 18:53