granice
Roszpunka: Granice. Przekształcać do e czy normalnie liczyć?
lim n−>& ((n+9)/(n+5))n
19 sty 12:16
Trivial:
A jak masz zamiar normalnie liczyć?

e is the way to go ~
19 sty 12:18
Roszpunka: hehe dla mnie normalnie to wyrzucam sobie n przed nawias ..
coś takiego
limn−>& (n/n+9/n : n/n+5/n)n= lim −>∞(1+0/1+0)n= lim−>∞(1)n = 1
jak dla mnie wygląda to głupkowato.
zagubiłam się w tych granicach..
19 sty 12:22
Trivial: [1
∞] to symbol nieoznaczony taki jak np. [0/0].
19 sty 12:22
Trivial: Naukę granic rozpocznij od nauki symboli nieoznaczonych. Wszystkich.
19 sty 12:23
Roszpunka: a z e to tak
lim n−>∞((n+5+4) : (n+5))n= [(1+1/(n+5)/4)4/(n+5)]n= lim n−>∞en
takie pytanie czyli jak mam do potegi takiej co znajduje się w liczbie e to ona mi znika tak?
19 sty 12:25
Roszpunka: znam symbole, ale pomyślałam sobie że jedynka do każdej potęgi daje mi 1..
a e ∞ to też nieoznaczony..
19 sty 12:26
Trivial:
Takie zadania rozwiązuje się tak:
1. Sprawdź czy wynik to [1
∞]! To ważne, czasami można od razu stwierdzić.

2. Zapisz wyrażenie jako 1
+ coś, co dąży do zera.
3. Dalej robi się tak (pomijam lim
n→∞ po każdym znaku równości)
| | n+9 | | 4 | |
( |
| )n = (1 + |
| )n = e4/(n+5) * n = e4n/(n+5) = e4/(1 + 5/n) → e4. |
| | n+5 | | n+5 | |
19 sty 12:33
Trivial: Jeżeli niejasne to mów.
19 sty 12:37
Roszpunka: Dziękuję o takie wytłumaczenie właśnie mi chodziło
19 sty 12:38
Roszpunka: zrobię kilka przykładów tego typu i idę dalej.. pewnie dalej będę błagać o pomoc

najfajniej idą mi granice gdzie można zastosowac de Hospitala..
19 sty 12:47