matematykaszkolna.pl
granica niewiem: granice prosze o pomoc, jutro kolos mam wyznaczyc asympopty z funkci:
 sinx 
f(x)=x+

x 
Mogl by ktos wyanzaczyc asypomoty czyli pionowa ukosna i pozioma? Nie wiem jak sie za to zabrac, z gory dzieki za pomoc
18 sty 16:28
niewiem: naprawde nikt nie wie jak to zrobic?
18 sty 19:00
sexmachine: Aby znaleźć asymptotę pionową musimy wziąć pod uwagę punkty, które wypadają z dziedziny funkcji. Asymptota ukośna to nic innego jak prosta: y = Ax + B. Aby znaleźć równanie tej asymptoty musimy policzyć A i B. Asymptoty ukośnej będziemy szukali w minus i plus nieskończoności. Po wyliczeniu współczynników mamy równanie asymptoty ukośnej. Jeżeli A będzie równe zero, to y = B − wtedy mamy do czynienia z asymptotą poziomą. Podsumowując: asymptotę pionową szukamy w punktach, które wypadają z dziedziny, czyli liczymy granicę lewo i prawostronną od naszego punktu podejrzanego. Jeżeli wyjdzie plus lub minus nieskończoność to znaczy, że asymptota pionowa istnieje, jeżeli po wyliczeniu granicy wyjdzie punkt – znaczy, że asymptota pionowa nie istnieje. Asymptota ukośna: liczymy granicę w nieskończoności, muszą wyjść punkty. Jeżeli A = 0 wtedy nie mamy asymptoty ukośnej, tylko poziomą. Przy wyliczaniu współczynników A i B liczymy granicę gdzie x dążą do nieskończoności. W większości przykładów możemy wyliczać te współczynniki jednocześnie.
18 sty 19:02
niewiem: ok a wiec teraz juz mam teorie, a mogl bys pokac to na tym przykladzie? Bo najlepiej sie ja rozumie na przykladach
18 sty 19:09
niewiem: To jednak nikt nie wie jak ten przyklad rozwiazacemotka
18 sty 19:44
niewiem:
18 sty 20:09
niewiem: ponawiam proźbe
18 sty 22:40