;)
Muszka: hej

mam kilka zad. do rozwiazania z ciągów. Moze mi ktos pomoc?

1. W ciagu arytmetycznym a
1=4,S
3=27. wyznacz różnicę tego ciągu.
2. W cięgu geometrycznym q=4,S
4=255. Wyznacz pierwszy wyraz tego ciągu.
3. Dany jest ciąg arytmetyczny (x
2,2x,3). Wyznacz liczbę x
4. Ciąg (3,x+1,12) jest geometryczny. Wyznacz liczbę x.
5. Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a
n=n
2−2n+2. Wykaz ze wszystkie wyrazy tego ciagu sa
dodatnie.
6. Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a
n=5n−19. Wyznacz wszystkie ujemne wyrazy tego ciągu.