Rozwiąż nierówność
gosc000000: logx (2+x) >2
18 sty 16:17
7744728: x2=x+2
x2−x−2=0
x2−2x+x−2=0
x(x−2)+(x−2)=0
(x+1)(x−2)=0
x=−1 lub x=2
18 sty 16:26
7744728: ale nie jestem pewien, nie miałem jeszcze logarytmów
18 sty 16:27
7744728: a nie, to jest nierówność to odp to będzie
x∊(−∞:−1) u (2:+∞)
18 sty 16:31
Eta:
Po 1/ założenia: [ x >0 i x ≠ 1 i 2+x >0 ] => x€(0,1) U(1, ∞)
po drugie należy rozpatrzeć dwa przypadki dla podstawy logarytmu:
1
o x >1 −−− funkcja logarytmiczna rosnąca
to x
2 > 2+x => x
2−x −2 >0 i x >1
rozwiąż tę nierówność i uwzględnij x>1
2
o dla x€(0,1) −−− funkcja logarytmiczna malejaca
to; x
2 < 2+x i x€(0,1)
rozwiąż nierówność i uwzględnij x€(0,1)
jako odp: podaj sumę obydwu rozwiązań
18 sty 16:42
7744728: eta, który rok studiów?
18 sty 16:45
Godzio:
Eta jest w gimnazjum już wiele razy o to pytali
18 sty 16:46
Eta:
dopiero gimnazjum
18 sty 16:47
Eta:
Jak widać, to tylko
Godzio o tym pamięta
18 sty 16:48
Godzio:
18 sty 16:49
7744728: jasne jasne
18 sty 16:49
7744728: chociaż w sumie, znam kilka genialnych dzieciaków z gimnazjum co jest połączone z moim liceum
18 sty 16:51
gosc000000: dziękuje
18 sty 17:55