ciągi
rovni: niech an −ciąg geometryczny tak ze S=a1+a2+.....+an , oraz T=1a1
+1a2+....+1an . Oblicz a1 * a2 * .....* an w zależności od S i T
18 sty 19:07
Godzio:
a
1 * a
2 * ... * a
n = a
1n * q
1 + 2 + ... + (n − 1) =
a
1n * q
(1 + (n − 1))/2 * (n − 1) = a
1n * q
n(n − 1)/2
| | 1 − qn | | S | | 1 − qn | |
S = a1 * |
| ⇒ |
| = |
| |
| | 1 − q | | a1 | | 1 − q | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
T = |
| + |
| + ... + |
| = |
| | a1 | | a1q | | a1qn − 1 | |
| qn − 1 + qn − 2 + ... + q + 1 | | | |
| = |
| |
| a1qn − 1 | | a1qn − 1 | |
| | S | | S | |
T = |
| ⇒ a12qn − 1 = |
| |
| | a12qn − 1 | | T | |
a
1n * q
n(n − 1)/2 = (a
1 * q
(n − 1)/2)
n = (a
12 * q
n − 1)
n/2 =
18 sty 19:27