Trygonometria
Karolcia: Mam obliczyć obwód trójkąta prostokątnego gdzie mam podany tgα = 2.4 oraz długość boku
leżącego na przeciwko α wynosi 10.
Z moich obliczeń wynika:
no i tutaj coś się nie zgadza mógłby ktoś napisać co?
18 sty 23:53
bart:
18 sty 23:55
bart: a=24
24
2+10
2=b
2
oblicz b
i dodaj pozniej wszystkie dlugosci
18 sty 23:57
Karolcia: I co mi po tym? To samo co ja napisałam tylko u mnie "a" było naprzeciw kąta alfa...
18 sty 23:57
Karolcia: czegoś tu nie rozumiem:
10 = 2,4 a / :2,4
a = 4,166666
18 sty 23:58
18 sty 23:58
bart: no i teraz wyliczasz trzeci bok np x
x2=4,1(6)2+102
19 sty 00:00
Karolcia: mógłbyś to obliczyć? bo wynik powinien wyjść obw = 25 a nie wychodzi z twojego zapisu
19 sty 00:02
bart: x=10,83
10,83+4,16+10≈25
19 sty 00:03
bart: obwod=a+b+c

19 sty 00:04
Karolcia: no własnie te zaokrąglenia mi nie pasują ... brzydko wyglądają
19 sty 00:04
bart: to zostaw jako 102,4 i daj do kwadratu w pitagorasie
19 sty 00:05
Karolcia: A u ciebie na tym rysunku na dole nie powinno być b przypadkiem

?
19 sty 00:06
bart: a jaka roznica jak to oznaczysz? mozesz sobie drugi bok oznaczyc jako "mama" a
przeciwprostokatna "tata" ..
19 sty 00:07
Karolcia: ok, a mógłbyś podać jeszcze ile wynosi sin i cos ?
19 sty 00:08
bart: sin=10/10,83
cos=4,16/10,83
19 sty 00:09
Karolcia: | | 12 | | 5 | |
w odpowiedziach mam : sin = |
| i cos = |
| |
| | 13 | | 13 | |
19 sty 00:11
Karolcia: Jakiś pomysł?
19 sty 00:15
Karolcia: up
19 sty 00:19
Karolcia: up
19 sty 00:24
Karolcia: :(
19 sty 00:29