matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 369,
368
,
367
,
366
,
365
,
364
,
363
,
362
, ...,
całe
Zadania
Odp.
0
kolokwium:
pomocy − korzystajac z różniczki funkcji oblicz przyblizona wart wyrazenia 5√32,02 a znajde na tej stronce moze jakies przyklady takich zadan
4
Spaz:
Korzystając z tw. o pochodnej złożonej oblicz: y=e
ln
1/2
(x
2
+4)
1
muszka:
wyznacz wspolczynniki a,b,c funkcji kwadratowej y=ax
2
+bx+c jesli wiadomo ze osia symetrii jej wykresu jest prosta o rownaniu x=2 a do wykresu naleza punkty A=(0,3) B=(−2,27)
5
Rozgryzacz:
granica znowu liczyłąm i nic nie doszłam
0
Pat.:
W supermarkecie stoją dwa rzędy ciasno zestawionych jednakowych wózków na zakupy. W pierwszym rzędzie długości 2,9m stoi 10 wózków a w drugim długości 4,9m stoi 20 wózków. Jaka jest
1
wx99:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji f(x)=log
2
((m+1)x
2
+ mx + m − 2) jest zbiór liczb rzeczywistych.
1
aga:
Proszę o sprawdzenie, bo nawet nie wiem czy "zmierzam" w dobrym kierunku... za tydz. kolos
a
n
=
√
n
2
−2 / 3n+5 = n(
√
n
−2/n) / n(3+5/n) =
√
n
/3 = (
√
n
)
2
/3 = n/3=
∞
/3 = (
∞
?)
1
nika:
POMOCY uczeń przeczytał książkę liczącą 480 stron przy czym każdego dnia czytał jednakową liczbę
0
kolokwium:
pomocy − korzystajac z różniczki funkcji oblicz przyblizona wart wyrazenia
5
√
32,02
a znajde na tej stronce moze jakies przyklady takich zadan
6
Rozgryzacz:
mam problem zaczełam i nie moge dokonczyc granicy
√
1+2x
− 3
lim
} x →4
√
x
−2
0
wx99:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których liczba a=(
9
3
√
3
)
2
* 81
√
3
jest mniejsza od 3. ( w liczniku jest 9, w mianowniku 3
√
3
,a to wszystko do kwadratu).
2
pawelll:
limes n do nieskonczonej (
√
n
2
+10n
2
−n ) prosze o pomoc
0
wx99:
Narysuj wykres funkcji f(x)=log
2
x + |log
2
x|. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie −f(x)=m
2
Ferdynand:
Prosiłbym o rozpisanie krok po kroku
1
x
3
−3x
2
+5x−8=0
3
Z góry wielkie dzięki
1
nika:
To znowu ja POMOCY
W układzie współrzędnych na płaszczyźnie punkty A=(2,5) i C=(6,7) są przeciwległymi
1
aser:
nie wiem nawet jak to ruszyc:
3
aser:
pochodna z 1−2sinx. czy te funkcje z sinusem traktowac jako funkcje zlozona?
3
marta_:
witajcie, mam pytanie, czy mając współrzędne środka prostej mogę obliczyć współrzędne końców?
14
Paweł:
Pochodna: y=(x −
√
1−x
2
)
1
nika:
Proszę pomóżcie mi w rozwiązaniu Pole trójkąta prostokątnego jest równe 60cm2. jedna przyprostokątna jest o 7cmm dłuższa od
3
onka:
a jeszcze jedno
W grupie jest 10 dziewczat i 10 chlopcow . a]− Ile bedzie mozliwych do utorzenia 10 par
3
muszka:
dana jest funkcja f okreslona wzorem
8
muszka:
ile jest rowna liczba argumentow dla ktorych funkcja f(x)x
3
−16+5 przyjmuje wartosci 5.
10
onka:
ile liczb 5−cio cyfrowych parzystych mozna ulozyc z liczb (1.2.3.4.5.6.7.8.9)
2
Gupia:
Z talii 52 kart wybieramy losowo 4 karty, jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród wybranych kart będzie co najmniej jeden as?
1
Gosia:
Siódmy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy zero. Suma trzynastu wyrazów tego ciągu ma wartość:
1
niki:
Prosze pomóżcie xdo kwadratu−3x+2mniejsze lub rowne 0
1
julia:
wykonaj działanie (x
4
+3x
3
−12x
2
−13x−15):(x
2
+x+1)
4
Iwonia:
proszę o pomoc pilne z góry dziekuję
2
niki:
x3−7x2+2x=0
1
Iwonia:
proszę o pomoc
1
Iwonia:
Proszę o pomoc oblicz 0,(13)+1
14
Melus:
(x
−3
+3)(X
−3
−3) Gdy X−
3
√
3
−2
0
misia:
Mam taki szereg (−1)
n
*tg (1/n) i mam skorzystać z kryterium Leibniza ? czy mogę tak dany szereg pod wartość bezwzględna i ograniczyć z prawej strony i wyjdzie mi rozbieżny więc ten
1
julia:
działania (2x
3
−x+1)−(x
3
−x
2
+2x−2)
4
Marta:
do RaFaŁkA SsSłodziaka. KoChaM Cię Głupq
NiE zŁoŚc się na mnie ! i włącz telefon
2
arciulka93:
Trójkąty ABC i DEF są podobne. Oblicz długości boków trójkątów ABC jeśli jego obwód jest równy 4 a długości boków trójkąta DEF są równe 5,6,7.
1
zuzka:
:::rysunek::: 1.Ramię trójkąta równoramiennego ma 15 cm. Jaką długość może mieć podstawa tego trójkąta?
2
Mateusz:
Wzory:
5
Abrab:
:::rysunek::: oblicz:
0
Mateusz:
Nawiązanie do tego posta pod spodem
14
rumpert:
Mam ostatnie zadanko: Dla jakich wartosci parametru mam wykresy funkcji nie mają punktow wspolnych
0
Spaz:
Korzystając z tw o pochodnej złożonej oblicz: y=e
ln
1/2
(x2+4)
10
Caspar:
długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny . jedna z przy prostopadłych ma długość 6. Oblicz długości drugiej przyprostokątnej oraz przeciwprostokątnej (rozważ 2
2
marta:
korzysta ktos ze zbioru do 3 klasy LO z pazdro
20
marta:
W przedziale wagonu kolejowego jest osiem numerowanych miejsc (w dwoch rzedach naprzeciwko siebie). Do przedzialu weszly cztery osoby. Na ile sposobow moga one zajac miejsca w tym
5
marta_:
:::rysunek::: mam współrzędne punktu Q(5,5 ;1) i punktu O(2,5; −0,5)
7
krzysiek:
nie rozumiem dlaczego: cos fi −2/
√
−8
= − 2/2
√
2
=
√
2
/2
1
Gosc:
1. Podstawa ostroslupa ABCS jest trojkat rownoboczny ABC o boku dlugosci 8. Punkt D jest srodkiem krawedzi AB, odcinek DS. jest wysokoscia ostroslupa. Krawedzie AS i BS maja dlugosc
29
rumpert:
Mógłby ktoś rozwiązać nierówność:
3x
2
− 2x + 1
< 0
−x
2
+ mx − 1
10
Caspar:
dla jakich wartości x podane liczby są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego? Podaj te wyrazy.
5
iwonka:
log
3
2
8 =
3
Lukas:
mam pytanko ile jest kombinacjiw przypadku gdy mamy 4 miejsca do obsadzenia z 2 liczb, liczby moga sie powtarzac
1
MM:
Oblicz granice ;
1
maslana:
8
3
√
3
*32
= U{2
3(
3
√
3
)
*2
5
}2
6(
√
3
)
=
64
√
3
2
pawelll:
przepraszam a zna ktos moze dobra stronke z zadaniami odnosnie granic ciągów i funkcji bo na tej jest zbyt mało do cwiczenia
13
Konrad:
Czy macierz odwrotna do macierzy:
7
iwonka:
Znajdź wzór funkcji wykładniczej przechodzącej przez punkt (3,125)
2
bozenawoj6:
Pomocy! proszę..... log 125 z 5 , log 2 z 144 − log 2 z 9 , 4 log 2 z 5
8
Prosze niech mi ktos to spr:
Zaznacz na osi liczbowej zbiór punktów, których współrzędne x spełniają warunki : C={x: x∊R ∧ IxI<5 ∧ IxI≥ −3}
0
Prosze niech mi ktos to spr:
pomoze ktos http://matematyka.pisz.pl/forum/74034.html
13
Pawel:
tg5x
czy ktoś mógłby to obliczyć
? lim x→0
, kro po kropu co jak przekształcił
x
6
marta_:
witajcie, w jaki sposób wyznaczyć czwartą współrzędną kwadratu ABCD,
2
marek:
Wykonaj działania
1
Sonia:
W trójkącie ABC dane są: IABI=5cm, IACI=
√
3
, I∡AI=30*. Oblicz IBCI, sinβ, sinγ.
1
marta_:
oblicz wspolrzedne wierzchołków c i d równoległoboku ABCD wiedząc że A(−5,1) B(2,−2), a przekątne AC i BD przecinają sie w pkt S(3,5;2)
8
Mihau:
Oblicz wartość wyrażenia a
−
b jeśli:
23
Pochodna:
Czy tak można liczyć;
0
KM:
Dana jest funkcja f(x,y)=x*y Czy funkcja f({5} x N) jest różnowartościowa i "na"?
6
nieboracze:
Określ liczbę rozwiązań równości w zależności od parametru m. |x+3| = m − |m−3|
1
Melus:
2
2x
= 256
15
pomocy!:
ktos jest dobry z angola?
14
Marek:
Proszę bardzo o szybką pomoc. Tylko jedno zadanie z szeregów.
2
wnikliwy:
Hej mam problem z zadaniem:
5
Marta Kasp:
Określ dziedzinę funkcji: f(x) = 7x
√
2x−9
4
sledz:
mam to udowodnic definicja. −
−
'
2
kasia:
jak obliczyć H w czworościanie foremnym z krawędzią 6 cm?
0
Maros:
W trójkącie ABC, w którym Ikąt CABI=α, poprowadzono dwusieczną CD kąta wewnętrznego ACB, przy
IADI
czym Ikąt CDAI=β. Oblicz
.
IDBI
1
iwonka:
log
6
12 +log
6
3= log0,2 + log0,5=
1
adam.:
jaką moc ma silnik który poruszając się ruchem jednostajnym ciągnie przyczepę o masie 200 kg na drodze 20 m, przez 20 seknud. Współczynnik tarciia q o podłoże.
1
marek:
Rozłóż wielomian na czynniki
0
Monia:
2
√
2
W trójkącie ostrokątnym dane są: a=2cm, b=1cm,sinα=
. Oblicz c.
3
5
Marta Kasp:
Określ dziedzinę funkcji:
3x−4
f(x) =
x
2
+6x+9
13
daniel:
2+2−2=?
1
kasia:
Witam
! proszę o pomoc
3
Ringa:
1
[na przedziale od 0 do 0,04] ∫
dx
(0,2−3x)
2
0
Kuba.:
Rozwiąż równanie i nierówność
2
Abrab:
funkcja wykładnicza
2
kasia:
pomogliście mi jak 150! DZIĘKI
0
gosc000000:
W zależności od parametru m podaj liczbę rozwiązań równania: log
4
(2x−m)=x
8
pytam:
Czy dobrze mysle
3
kasia:
oblicz Pc i V ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego wysokość ściany bocznej wynosi 4√3 i tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni.
0
Ania:
Ankieta dotycząca zakupu leków,udział w niej zabrało 50 osób:
3
ela:
zbadaj zbierznosc szeregu ,jutro mam kolosa a z tym sie bawie
43
patiqq:
mam małe pytanie nie związane z matmą bo nie wiem mature pisze się z matmy polskiego języka obcego i z tych przedmiotów które wybiorę np. jak pójdę lub chodzę do liceum na profil
0
julaaaaaa:
czy mogł by mi ktos powiedziec na czym polega koncentracja rozkładu cechy
szukam i szukam i nie ma
6
marta_:
witam, jak znaleźć trzecią współrzędną trójkąta równobocznego, dwie pierwsze mam podane,
1
Katarzyna:
1 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1
pati:
Plac defiladowy w jednostce wojskowej zajmował powierzchnię 25 arów .Podczas remontu nawierzchni 40% tego obszaru pokryto asfaltem , a na 2/3{ułamek} pozostałej powierzchni
0
smutas;(:
Jak wygląda krzywa liczebności w rozkładzie, w którym każda z jednostek ma taką samą wartość badanej zmiennej? Co można powiedzieć o wartości średniej arytmetycznej i o wartości wariancji
0
gosc000000:
Wyznacz dziedzinę. W zależności od parametru m podaj liczbę rozwiązań równania: log
4
(2x−m)=x
1
ines:
Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt równoboczny o boku 4. W stożek ten wpisano walec o wysokości 1. Oblicz objętość walca.
0
gosc000000:
log
4
(2
x
−m)=x
4
Abrab:
oblicz: (
√
2
)
−
4
0
Katarzyna:
12
Karol:
prosta granica a jednak mi cośnie gra bo w odpowiedziach mam inaczej. Proszę o sprawdzenie:
x+2
lim x→(−2)
wyciągam (x+2) z mianownika przed nawias i jest wtedy
X
5
+32
X+2
1
skracam i podstawiam i wychodzi mi
a więc 1/32 a w
(X+2)(X
4
+16)
16+16
odpowiedziach mam 1/80...
35
awa:
Rozwiąż nierówność: |x|−3<6
3
caspar:
dlaczego ciąg an=−2n+3 nie jest monotoniczny? Według mnie jest malejący
8
Natasha :
Całki, całki... Mam zestaw całek do rozwiazywania, pojawiają się jednak w niektórych problemy, nie wiem , nie moge wpaść na to co zrobić, co podstawić....
8
pawel:
tg5x
jak policzyć taka granice
? lim x→0
5x
2
Rani:
Za 40 normalnych i ulgowych biletów do kina zapłacono 504zł. Bilety normalne były po 15zł, a ulgowe o 20% tańsze. Ile było biletów normalnych, a ile
0
Baptiste:
Prosze o wytłumaczenie bo nie rozumiem
3
mitrix:
Musi wyjść 1/2. Doszedłem do takiego momentu ale dalej nie wiem jak to robić..
−1
lim x→
∞
√
x − 1
+
√
x
1
maturzystka:
przepraszam, że pytam tutaj, ale czy ktoś posiada arkusz dzisiejszej matury z matematyki rozszerzonej?
1
asd:
Jak to obliczyć ?
2
Kasia_lublin:
Wiedząc, że sin(180
o
+α) = −
1
2
i 0
o
< α < 90
o
, oblicz:
0
Mateusz:
W trójkącie prostokątnym ABC wysokość CD poprowadzona na przeciwprostokątną AB dzieli ją na odcinki długości: |AD|=9cm i |CD|=4cm. Odcinek EC jest prostopadły do płaszczyzny ABC.
8
tlik:
Zadanko z funkcji kwadratowej.
0
Mateusz:
w trójkącie boki mają długości: |AB|=60cm, |AC|=|BC|=50cm. Odcinek AD jest prostopadły do płaszczyzny ABC. Odległość punktu D od prostej BC jest równa 52cm. Oblicz odległość punktu D
0
maturzystka:
przepraszam, że pytam tutaj, ale czy ktoś posiada arkusz dzisiejszej matury z matematyki rozszerzonej?
0
zimit:
Funkcje f określona jest wzorem:
1
Iwonia:
OBLICZ WARTOŚCI POZOSTAŁYCH FUNKCJ TRYGONOMETRYCZNYCH DLA KĄTA OSTREGO ALFA WIEDZĄC ŻE ctg alfa=2
0
Anna:
Gosia ma teraz 3 razy tyle lat,ile Jaś miał wtedy,gdy Gosia miała tyle,ile Jaś ma teraz. Kiedy Jaś będzie miał tyle lat,ile ma ich teraz Gosia ,razem będą mieli 28lat. Ile lat ma obecnie
2
Neli:
Hey pomożecie
W trapezie ABCD, W którym AB II CD, przedłużono ramiona AD i BC do przecięcia się w punkcie E. Oblicz CE, jeśl IADI =1,5 dm, IDEI== 2dm
3
Maniek:
Proszę o pomoc w wyznaczeniu granicy ciągu
0
balon:
Rosnący ciąg geometryczny (a
n
) ma parzysta liczbę wyrazów. Wszystkie wyrazy ciągu są dodatnie a ich suma jest 5 razy większa od sumy wyrazów o numerach nieparzystych.
2
alex:
Wykaż, że dla kąta ostrego α rownanie jest tożsamością a) (1+cosα)(1−cosα)=sin
2
α
0
Fela:
Prosze.
Czy mogłby ktoś podać mi jaką stronę gdzie jest wytłumaczona statystyka i podane sa przyklady? Chodzi mi o podstawowe pojecia:zbiorowosc:jednostka,szereg prosty, rozdzielczy itd.
0
Monikka3108 fizyka:
w doświadczeniu younga uzyto swiatła monochromatycznego o lamda−600nm.Oblicz liczbe otrzymanych na ekranie prążków po przejsciu światła przez szczeline.Odległośc między
1
mirek:
oblicz dla jakich wartosci m okregi;x2+y2−8y+12=0 i (x+3)2+y2=m2−10m+25 sa styczne zewnetrznie
0
Gupia:
O co w tym chodzi Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x−a, jest równa W(a).
0
Monikka3108 prosze o pomoc:
pływak nurkujący z otwartymi oczami widzi słońce pod kątek 30stopni,w stosunku do pionu,jaki kat tworzy wtedy kierunek słońca z horyzontem,wsp.załamania wody wynosi 1,33
0
Fela;p:
określ zbiorowość, jednostkę oraz podaj cechy statystycznej : uczniowie liceum ogólnokształcącego
0
martha:
Stosując twierdzenie de l'Hospitala obliczyc ponizsze granice: a) lim e
x
−1/sin 2x
5
kosa:
Oblicz zawartość procentową węgla w cząsteczce kwasu Heksanowego. Wiem że to jest C4H9COOH ale co z tym dalej to nie wiem
7
Masilana:
Jak rozwiązać te zadania
0
ziutka:
Równanie (x−2)
2
=a ma dwa rozwiązania gdy: a<0
2
sam:
:::rysunek::: Mam pytanie jak obliczyć ile ziemi należy nasypać i jaką ilość ściąć z góry zbocza aby ze
2
kejtin:
Prosiłabym również o przykład jak rozwiązywać równania
0
mirek:
oblicz dla jakich wartosci m okregi;x2+y2−8y+12=0 i (x+3)2+y2=m2−10m+25 sa styczne zewnetrznie
1
ines:
Trójkąt prostokątny o bokach: 3, 4, 5 obraca sie dookoła przeciwprostokątnej. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość powstałej bryły.
4
Rani:
Za 5 zeszytów i 2 bruliony zapłacono 13zł. Gdyby cena zeszytu była o 10% wyższa, a cena brulionu o 10% niższa, wówczas ta sama liczba zeszytów i brulionów kosztowałaby 13.50zł.
2
Hania:
: ktory z podanych ciagow jest ciagiem geometrycznym? a. an=n2
1
Rastax:
Ze zbioru cyfr { 1,2,4,5,6,7 } losujemy jednocześnie dwie cyfry i układamy z nich dwie liczby dwucyfrowe. Jakie jest prawdopodobieństwo, że obie są parzyste ?
8
Ewelina:
hej
mam do obliczenia pochodna
1
y=arc tg
2
x
0
serek:
:::rysunek::: zaznacz na osi liczbowej zbiór punktów, których współrzędne x spełniają warunki :
2
Kasia_lublin:
Witam! Czy ktoś może mi wyjasnić, dlaczego
0
Kasia:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 8. Krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 40 stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
1
Rani:
Właściciel antykwariatu kupił dwie książki za 90zł., a na ich sprzedaży zyskał 33 1/3 % tej kwoty. Za ile złotych zakupiono do antykwariatu każdą książkę, jeżeli pierwsza dała 20%,
15
kejtin:
2
3
√
x
2
y=(
−
√
3
)(4x
3
√
x
+
)
√
x
3x
1
matiz:
Hej, potrzebuję pomocy, z takim zadankiem: oblicz najmniejszą i największą wartość funkcji w przedziale gdy: f(x)=x
2
+2 przedział: <−2;3>
12
Hania:
dany jest ciag a
n
= 2n
2
−n. jaka postac ma wyraz a
n+1
0
Hania:
ktory z podanych ciagow jest ciagiem geometrycznym? a. a
n
=n
2
1
Hania:
w ciagu arytmetycznym dane sa wyrazy: a1=5 a3= −1 oblicz roznice tego ciagu
0
magdaP:
Pole powierzchni wycinka koła jest równe
1
3
koła(120
o
) a cięciwa łuku tego wycinka ma długość 3 √2 . Oblicz pole i objętość stożka, który powstanie po zwinięciu tego wycinka.
3
Hania:
dane sa trzy liczby : a=
3
√
2
−1, b= 3
√
2
−1 c= 3
√
2
+7 tworza one rosnacy caig w kolejnosci
?
2
Kozior:
Proszę o pomoc zupełnie nie wiem jak podejść do tego zadania. Oblicz wartosć wyrażenia a
−
b jeśli
3
Matmetematyk:
Oblicz Pc i V bryły.
4
agnieszka:
Mógłby ktoś mi przypomnieć?
0
zaq:
może ktoś wypisać własności funkcji wykładniczej y=a
x
dla a należącego (1,nieskończoności)
0
magdaP:
Pole powierzchni wycinka koła jest równe 13 koła(120
o
) a cięciwa łuku tego wycinka ma długość 3 √2 . Oblicz pole i objętość stożka, który powstanie po zwinięciu tego wycinka.
0
magdaP:
Pole powierzchni wycinka koła jest równe 13 koła(120o) a cięciwa łuku tego wycinka ma długość 3 √2 . Oblicz pole i objętość stożka, który powstanie po zwinięciu tego wycinka.
0
pyza:
3
magdaP:
Pole powierzchni wycinka koła jest równe 120
o
a cięciwa łuku tego wycinka ma długość 3
√
2
. Oblicz pole i objętość stożka, który powstanie po zwinięciu tego wycinka.
0
magdaP:
Pole powierzchni wycinka koła jest równe
1
3
koła(120
o
19
magdaP:
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokatnego ma długość 10cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa, jeśli przekątna jego ściany bocznej
2
blair:
PROSZĘ O POMOC
Mam pracę domową z rozwiązywania nierówności , a wcale nie rozumiem tego zagadanienia .
3
mega:
W trójkącie równoramiennym o obwodzie 10 cm kąt przy podstawie ma miarę 30 stopni. Znajdź pole tego trójkąta.
1
pati:(:
Plac defiladowy w jednostce wojskowej zajmował powierzchnię 25 arów . Podczas remontu nawierzchni 40% tego obszaru pokryto asfaltem , a na 2/3{ułamek] pozostałej powierzchni
1
Lukasx:
Dal jakich wartości m, wielomian W jest podzielny przez dwumian x−3, gdy: W(x)=x
3
−9x
2
+mx−15
0
Patryk:
Arek zbiera nowe monety dwuzłotowe i pięciozłotowe.Monet pieciozłotowyvh ma o 7 mniej niż dwuzłotowych.Ile monet kazdego rodzaju posiada,jeżeli ich łączna wartość wynosi 112 zł ?
0
molek2:
Sprawdź tożsamość...
tgx+tgy
=ctgx−tgy
ctgx+ctgy
0
molek2:
Sprawdż tożsamość
1
−(tgα−sinα)
2
+2cosα=1+cos
2
α
cosα−1
2
2
zuzi:
Jedna osoba zużywa przeciętnie 4000 litrów wody w ciągu miesiąca .Ile zapłaci po roku za zużyyą wodę 4−osobowa rodzina ,jeżeli 1m3{do kwadratu3} wody kosztuje 5,20zł
0
molek2:
BARDZO PROSZĘ O POMOC
tg
2
α
1+ctg
2
α
tg
2
α+tg
4
α
*
=
1+tg
2
α
ctg
2
α
tg
2
α+1
0
Mateusz:
trójkącie boki mają długości: |AB|=60cm, |AC|=|BC|=50cm. Odcinek AD jest prostopadły do płaszczyzny ABC. Odległość punktu D od prostej BC jest równa 52cm. Oblicz odległość punktu D
0
ola:
W trójkącie prostokątnym ABC wysokość CD poprowadzona na przeciwprostokątną AB dzieli ją na odcinki długości: |AD|=9cm i |CD|=4cm. Odcinek EC jest prostopadły do płaszczyzny ABC.
10
Marcin:
1. Rzucono kostką i monetą. Oblicz prawdopodobienstwo ze wypadlo co najmniej 5 oczek i reszka. 2. Oblicz medianę danych 3 4 4 5 2 1 1 3 2
5
Kurzel:
Elo mam problem z poprawa sprawdzianu dotyczacego nierównosci, wyznaczania dziedzin, rownan kwadratowej i rozkladu na czynniki. Ostatnio mi pkt zabraklo do zaliczenia no i pech chcial ze
1
ashley:
Na loterii jest n losow w tym 6 wygrywajacych.Kupujemy 2 losy.Wyznacz n tak aby prawdopodobienstwo ze oba losy beda wygrywajace bylo wieksze od 1/3.
0
magdaP:
Pole powierzchni wycinka koła jest równe 120
o
a cięciwa łuku tego wycinka ma długość 3{2} . Oblicz pole i objętość stożka, który powstanie po zwinięciu tego wycinka.
0
Agula:
Sprawdź Tożsamości:
sin
2
α − cos
2
α
tgα − 1
=
1 + 2 sinα cosα
tgα + 1
1
kakakasia89:
dany jest uklad rownan 3x+4y−5m+7=0
0
magdaP:
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokatnego ma długość 10cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa, jeśli przekątna jego ściany bocznej
0
łukasz:
W skarbonce Maciusia jest piięć monet pięciozłotowych, dwie monety dwuzłotowe, jedna moneta jednozłotowa i dwadzieścia dwudziestogroszówek.
0
mmmmm:
Menzurkę w kształcie walca o średnicy 12cm napełniono częściowo wodą .
0
Agula:
Sprawdź Tożsamości: 3.) ( 1 − cos
2
α ) ( 1 + tg
2
α) = tg
2
α
0
łukasz:
W klasie humanistycznej liczącej 30 uczniów średnia ocen z matematyki jest równa 3,4. Jeśli uczeń z oceną celującą przeniesie się do klasy matematyczno−fizycznej
1
krucz:
:::rysunek::: Miara kata α przedstawionego na rysunku jest równa:
0
Agula:
Sprawdź Tożsamości:
sin
2
α = 2cos
2
− 1
2.)
= sin
2
α
ctg
2
α
5
Kasia:
Jak obliczyć ekstremum funkcji f(x)=x
2
*e
−
x
? doszłam do pochodnej funkcji równej 2*x−e
−
x
i to przyrównuje do 0
0
Agula:
Proszę pomóżcie nie wiem jak to ruszyć : Sprawdź Tożsamości:
6
blackdevil:
PILNIE PROSZĘ O POMOC
BłAGAM Mam pracę domową z rozwiązywania nierówności , a wcale nie rozumiem tego zagadanienia . Dlatego
1
żżżżżżżżżżż:
narysuj wykres funkcji y= 1/2x − 2 ustal miejsce zerowe
0
bozenawoj6:
log125z5= log2z144−log2z9=
3
karola:
wyznacz dziedzinę funkcji określonej wzorem: y=log(x
2
−x+2)+log(−x)
1
ewka:
przedstaw 4
−
1−3* u(2)(3)
−
2 a w mianowniku 5−u(1)(2)
−
1
1
eedyta:
oblicz x korzystajac z wlasnosci bezwzgl. |
1
2
x+1|=2
0
marta:
Wielomian W(x)=(x−x
2
)(x−x
2
)(x−x
3
) ma trzy pierwistki, takie że drugi jest o dwa większy od trzeciego, a trzeci jest dwa razy mniejszy od pierwszego. Oblicz pierwiastki tego wielomianu
1
Kasia:
jak obliczyć ekstremum funkcji dla F(x)=x*e
−
1
/
x
2
archiwum 369,
368
,
367