granica liczbowalim U{ p{1+2x} - 3 }{p{x}-2} } x →4
Rozgryzacz: mam problem zaczełam i nie moge dokonczyc granicy
| | √1+2x − 3 | |
lim |
| } x →4 |
| | √x−2 | |
na czym polega zrobienie tego z dwoma pierwiastkami? gdyby był pierwiastek w liczniku bym
pomnozyła i podzieliła przez odwrotnosc a tak nie wiem jak
14 sty 12:39
MathGym: pomnóż mianownik przez √x + 2
14 sty 12:42
Trivial:
Licznik i mianownik pomnóż przez:
(
√1 + 2x +3)(
√x + 2)
14 sty 12:44
14 sty 12:53
Rozgryzacz: trivial jestes pewny? bo zeby wymnozyc to wszystko trzeba miec duzo cierpliwosci;>
i tez chyba nic nie wyjdzie..
14 sty 12:56
Trivial:
| √1 + 2x − 3 | | (1 + 2x − 9)(√x + 2) | |
| = |
| = |
| √x − 2 | | (x − 4)(√1 + 2x + 3) | |
| | 2(x − 4)(√x + 2) | | √x + 2 | | 4 | | 4 | |
= |
| =2* |
| →2* |
| = |
| . |
| | (x − 4)(√1 + 2x + 3) | | √1 + 2x + 3 | | 6 | | 3 | |
Tak, jestem pewny.
14 sty 13:00
Rozgryzacz: tak juz doszłam gdzie zrobiłam bład

ech
dzieki wielkie
14 sty 13:06