kombinatoryka
marta: W przedziale wagonu kolejowego jest osiem numerowanych miejsc (w dwoch rzedach naprzeciwko
siebie). Do przedzialu weszly cztery osoby. Na ile sposobow moga one zajac miejsca w tym
przedziale tak aby:
a) w kazdym rzedzie siedzialy po dwie osoby naprzeciwko osob siedziacych w drugim rzedzie
b) trzy ustalone osoby siedzialy przodem doi kierunku jazdy , czwarta − naprzeciwko jednej z
trzech osob
14 sty 00:27
14 sty 00:32
marta: powinno wyjsc 144 w a
14 sty 00:33
Spaz: AD a) i to całość *2 zapomniałem...
14 sty 00:33
Godzio:

Losuje 2 osoby z 4:
1 osoba może zając miejsce na 4 sposoby druga na 3
Sadzam na przeciwko 1 osobę − może zając miejsce na 2 sposoby, druga już tylko na 1
Można jeszcze zmienić ich kolejność czyli razy 2
| | 4! | |
* 4 * 3 * 2 * 1 * 2 = |
| * 4 * 3 * 4 = 24 * 12 = 288 |
| | 2 * 2 | |
Spróbuj podobnie b)
14 sty 00:33
Godzio: To jak ma wyjść 144 to wychodzi na to że nie trzeba mnożyć razy 2 bo już się pomieszały
14 sty 00:34
marta: a widzisz chyba juz zmeczona jestem
14 sty 00:35
Godzio:
Podaj odp. do b) żebym czegoś nie namieszał a ja już pisze jak to zrobić
14 sty 00:36
marta: bo ja kombinowalam w ten sposob ze pierwsza moz zajac na 8 sposobow
14 sty 00:36
marta: do b 72
14 sty 00:36
marta: | | | |
a to nie powinno byc tak | *2*3 |
| | |
14 sty 00:39
Godzio:
Zawsze mi się to myli

Skoro osoby są ustalone to już je mamy więc pierwsza osoba siada na 4 sposoby, druga na 3 i
trzecia na 2, osoba która ma siedzieć na przeciwko jednej z nich może usiąść na 3 sposoby
Odp: 4 * 3 * 2 * 3 = 72
14 sty 00:40
marta: bo te trzy osoby na czterech miejscach moga siasc na dwa sposoby a ta ostatnia ma trzy miejsca
do wyboru naprzeciwko tamtych?
14 sty 00:40
Godzio:
Są ustalone, nie trzeba więc ich losować
14 sty 00:41
marta: no dobra w zasadzie tak

a Ty tez w LO sie meczysz?
14 sty 00:42
Godzio: tak, właśnie będę miał z tego sprawdzian we wtorek
14 sty 00:42
marta: o milutko

to widzisz jakbys chcial jeszcze potrenowac sluze zadaniami
14 sty 00:43
marta: ja dopiero zaczelam to ale dla kurazu zajrzalaam do zadan powtorzeniowych
14 sty 00:43
Godzio: chętnie, ale to już nie dziś idę spać także dobranoc
14 sty 00:44
marta: a czy jest inny sposob an wykazanie tego. w klasie jest 29 uczniow wykaz ze co najmniej pieciu
uczniow z tej klasy urodzilo sie w tym samym dniu tygodnia
14 sty 00:44
marta: ja zrobiam to tak ze 29?7 wiec cztery zostje mi jedna osoba wiec dolaczajac ja do jednej z
czworek wychodzi
14 sty 00:45