Ciąg geo zadanie
wnikliwy: Hej mam problem z zadaniem:
Wyznacz iloraz i wzór na n−ty wyraz ciągu geometrycznego wiedząc że
a3 + a6 = 27
a4 + a5 = 18
próbuje to rozbijać i robie to tak:
Ze wzoru
an = a1 * qn−1
an = a1 * q2 + a1 * q5
an = a1 * q3 + a1 * q4
Wie ktoś tak to rozwiązać i czy to jest wogóle dobrze?
Jeżeli tak to proszę o dalsze bo nie wiem jak to pociągnąć...
A i jeszcze jedno pytanie:
Zna ktoś dobrą metodę na wyznaczanie wzorów ogólnego i rekurencyjnego?
13 sty 21:28
jo: Rozwiąż układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi, które masz podane. Znajdziesz wtedy a1
oraz q. A reszta to chyba już będzie łatwa...
13 sty 21:34
wnikliwy: ale to mi nic nie daje bo wychodza mi tylko wielomiany tak jakby.
Dochodze do postaci:
a12 ( 1 − q2 ) ( q − 1 ) = 0
13 sty 21:57