Obliczyć pochodną
Paweł: Pochodna:
y=(x − √1−x2)
Tylko wynik mnie interesuje bo już obliczyłem i nie mam jak sprawdzić.
Dzięki
14 sty 10:25
Paweł: Kurde cały nawias podniesiony jest do potęgi 3 sorry za błąd
14 sty 10:29
Trivial:
| | x | |
3(x − √1 − x2)2(1 + |
| ) |
| | √1 − x2 | |
14 sty 10:43
jo: | 3(√(1−x2)+x)(√(1−x2)−x)2 | |
| |
| √(1−x2) | |
14 sty 10:46
nikka: mam taki sam wynik jak Trivial
14 sty 10:55
jo: Różnią sie znakiem...
14 sty 11:01
jo: Może coś pomyliłam.
14 sty 11:08
Paweł: Dzięki teraz muszę sprawdzić gdzie popełniłem błąd:(
14 sty 11:20
Paweł: Ok Trivial. Mam tylko jeden problem. Dlaczego w drugim nawiasie po jedynce jest "+" bo mi
wychodzi minus.
14 sty 11:23
Paweł: | | 1 | |
Mi w drugim nawiasie wychodzi (1 − |
| ) |
| | 2√1−x2 | |
14 sty 11:30
nikka: | | 1 | |
(x − √1−x2)' = 1 − (√1−x2)' = 1 − (1−x2)' * |
| = |
| | 2√1−x2 | |
| | 1 | | x | |
= 1 − (−2x)* |
| = 1 + |
| |
| | 2√1−x2 | | √1−x2 | |
14 sty 11:32
Paweł: No kurde musicie się mylić bo nie ma takiego wzoru który dałby nam taki wynik. Po drugim "="
nie ma już (1 − x2)'
14 sty 11:48
nikka: jakiego wzoru nie ma ?
√1−x2 to funkcja złożona czyli pochodna tego co pod pierwiastkiem (funkcji wewnętrznej)
razy pochodna funkcji zewnętrznej czyli pierwiastka
14 sty 11:51
Paweł: OK zwracam honor nie pomyślałem o tym ale luz. Dzięki wielkie.
14 sty 12:04
nikka: spoko, funkcja troszkę zagmatwana − łatwo coś przeoczyć
14 sty 12:06