please help
Pawel: | | tg5x | |
czy ktoś mógłby to obliczyć  ? lim x→0 |
| , kro po kropu co jak przekształcił |
| | x | |
13 sty 22:03
13 sty 22:05
Pawel: | | sin x | |
nie wynik musi byc 1, lim x→0 |
| =1 |
| | x | |
13 sty 22:11
Trivial: Wynik jest 5, przykro mi.
13 sty 22:12
Pawel: dlaczego

?
13 sty 22:35
Pawel: nie ma wzoru lim x→0 tg xx=1
13 sty 22:36
Trivial:
jest.
13 sty 22:37
Trivial: | | sinx | |
A jeśli dla Ciebie nie ma to zamień na |
| co to za problem.  |
| | cosx | |
13 sty 22:37
Pawel: czyli lim x→0 5cos x=51=5
13 sty 22:47
Trivial: tak.
13 sty 22:47
Pawel: Dzieki

czyli automatycznie lim x→0
ctg xx=1
13 sty 22:49
Pawel:
13 sty 22:49
Trivial:
| | ctgx | | cosx | |
Nie. |
| = |
| → ∞ (gdy x→0) |
| | x | | xsinx | |
13 sty 22:52
Pawel: no faktycznie dzieki
13 sty 22:57