długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny . jedna z przy pr
Caspar: długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny . jedna z przy prostopadłych ma
długość 6. Oblicz długości drugiej przyprostokątnej oraz przeciwprostokątnej (rozważ 2
przypadki).
14 sty 00:46
marta: korzystasz z pitagorasa i z tego ze to ciag arytmetyczny
14 sty 00:48
Caspar: zrobiłem tak ale nie wychodzi
14 sty 00:50
marta: bardziej by mi pasowal geometryczny
14 sty 00:51
Caspar: heh, zadania nie zmienię
14 sty 00:53
marta: a szkoda
14 sty 00:54
marta: jednak nie skorzystajh z tego ze bedzie taki ciag 6, 6+r, 6+2r i teraz do tego zastosuj
pitagorasa ladnie wychodzi
14 sty 00:58
marta: a jaki bylby drugi przypadek to etra mi nie rpzychodzi do glowy ide spac powodzenia mam
nadzieje ze wymyslisz
14 sty 01:00
marta: mi wyszlo ze r byloby rowne 2
14 sty 01:01
14 sty 01:03
Gustlik: Najpierw udowodnijmy, ze jedynymi kolejnymi liczbami naturalnymi mogacymi tworzyć trójkąt
prostokątny są liczby 3, 4, 5.
a=n
b=n+1
c=n+2
Z Pitagorasa mamy:
(n+2)
2=n
2+(n+1)
2
n
2+4n+4=n
2+n
2+2n+1
0=2n
2+2n+1−n
2−4n−4
n
2−2n−3=0
Δ=4−4*1*(−3)=4+12=16
√Δ=4
| | 2−4 | |
n1= |
| =−1 odpada, bo dlugość nie może być ujemna,
|
| | 2 | |
zatem a=3, b=4, c=5
Jeżeli boki trójkąta prostokątnego mają tworzyć ciąg arytmetyczny, to muszą się mieć do siebie
w stosunku 3:4:5, czyli a=3x, b=4x, c=5x.
1) Załóżmy, że przyprostokątna a=6
3x=6
x=2
b=4x=8
c=5x=10
2) Załóżmy, że przyprostokątna b=6
4x=6
x=1,5
a=3x=4,5
c=5x=7,5.
14 sty 01:08