matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
help
MM:
Oblicz granice ; lim (
1
x
2
−
1
x
) x−>0+
12 sty 20:50
Spaz:
o ile dobrze pamiętam to: lim (1/x
2
− 1/x)= lim [(1−x)/(x
2
−x)]= lim [−(x−1)/x(x−1)]= lim −1/x Dla x→= −
∞
I wszędzie podopisuj do czego dąży lim
13 sty 23:45