pilne prosze
onka: ile liczb 5−cio cyfrowych parzystych mozna ulozyc z liczb (1.2.3.4.5.6.7.8.9)
14 sty 10:50
Trivial:
94*4
14 sty 10:52
14 sty 10:53
onka: jak to zrobic
na czy to polega?
14 sty 10:59
Trivial:
Reguła mnożenia.
Mamy 9 cyfr do wyboru. Cyfry od 1 do 4 mogą być dowolne, ostatnia musi być parzysta. Parzystych
jest 4.
9 * 9 * 9 * 9 * 4 = 94*4
14 sty 11:02
Niunia85: Trivial a powiedz mi czy tak jak wyżej napisałam to też jest ok (wiem, że inne wyniki wychodzą,
ale chciałam wiedzieć na przyszłość)
wydawało mi się że wszystkich takich liczb jest 95 no a połowa z nich jest parzysta dlatego
podzieliłam na 2
14 sty 11:05
Trivial:
W tym zbiorze jest 4 liczby parzyste i 5 nieparzystych. Czyli niestety nie będzie tak. Jakby
była równa ilość to byłoby OK.
14 sty 11:06
nikka: Do dyspozycji masz zbiór cyfr {1,2,3,4,5,6,7,8,9}.
Liczba ma być pięciocyfrowa i parzysta , parzysta będzie gdy ostatnią cyfra będzie 2,4, 6 lub
8.
pierwsza cyfry liczby − dowolna z podanego zbioru − 9 możliwości
druga cyfra liczby − dowolna z podanego zbioru − 9 możliwości
trzecia cyfra liczby − dowolna z podanego zbioru − 9 możliwości
czwarta cyfra liczby − dowolna z podanego zbioru − 9 możliwości
piąta cyfra liczby − tylko 2,4, 6 lub 8 − 4 możliwości
Z reguły mnożenia rm = 9*9*9*9*4 = 94*4 = 26 244
14 sty 11:07
Niunia85: pisałam że wiem, że są różne wyniki, teraz będę wiedziała

dzięki
14 sty 11:08
onka: dziekuje bardzo teraz i ja zalapalam
14 sty 11:10
onka: a jeszcze jedno

W grupie jest 10 dziewczat i 10 chlopcow .
a]− Ile bedzie mozliwych do utorzenia 10 par (dziewczyna tanczy tylko z chlopcem )
b]−Ile mozna utworzyc par (dziewczyna tanczy z chlopcem)
14 sty 11:16