ZADANIA TEKSTOWE
Rani: Właściciel antykwariatu kupił dwie książki za 90zł., a na ich sprzedaży zyskał 33 1/3 %
tej kwoty. Za ile złotych zakupiono do antykwariatu każdą książkę, jeżeli pierwsza dała 20%,
a druga 40% zysku?
PROSZĘ BŁAGGAM NA KOLANACH WAS ROZWIĄŻCIE MI TO PLISSSSSSSSKA
odp.to 30zł, 60zł tylko obliczcie plissssssssssssssska
13 sty 16:24
teta:
x −−− cena pierwszej , x >0
y −−− cena drugiej , y >0
3313% *90 = 30 zł −− zysk
x+y= 90
0,2x +0,4y=30
teraz tylko rozwiąż ten układ
13 sty 17:39