;)
muszka: ile jest rowna liczba argumentow dla ktorych funkcja f(x)x3−16+5 przyjmuje wartosci 5.
14 sty 09:40
nikka: Rozwiąż równanie:
f(x) = 5
14 sty 09:45
muszka: wlasnie jak to rozwiazac
14 sty 10:13
nikka: NAJPIERW NAPISZ POPRAWNIE WZÓR FUNKCJI
14 sty 10:38
muszka: f(x)=x3−16+5
x3−16+5=5
i co teraz?
14 sty 10:44
nikka: jest tylko x3 ?
14 sty 10:46
nikka: nie ma x przy 16 np.?
14 sty 10:47
muszka: jest sorki

x
3−16x+5
14 sty 11:12
nikka: nie ma tu nic trudnego − rozwiąż równanie :
x3 − 16 x + 5 = 5
czyli x3 − 16x = 0
x (x2 − 16) = 0
x = 0 lub x2 − 16 = 0
x = 0 lub x = ... lub x = ...
Są ... argumenty, dla których wartość funkcji jest róna 5.
14 sty 11:17