Pochodna
Pochodna: Czy tak można liczyć;
y=e
x(sinx−cosx)
a'=(sinx−cosx)'=cosx+sinx
b'=(e
x)'=e
x
| | ex | |
y'=a'*b' = (ex)(cosx+sinx) = |
| |
| | cosx+sinx | |
13 sty 19:53
jo: Nie można. Jest wzór na pochodną iloczynu... (ilorazu również).
13 sty 19:54
Pochodna: y=[ex(sinx−cosx)]'=
=(ex)'(sinx−cosx) + ex(sinx−cosx)'=
=(ex)(sinx−cosx) + ex[(sinx)'−(cosx)']=
=(ex)(sinx−cosx) + ex(cosx+sinx)=
=ex(sinx−cosx) + ex(cosx+sinx)
Tak
13 sty 20:11
jo: tak
13 sty 20:15
Pochodna: 
jest dzięki za podpowiedź
13 sty 20:17
Pochodna: a
y = arc sin √1−x2
13 sty 20:17
Trivial:
Pochodna funkcji złożonej.
13 sty 20:20
Grześ: | | 1 | | −2x | | 1 | | −x | |
y'= |
| * |
| = |
| * |
| |
| | √1−(1−x2) | | 2√1−x2 | | √x2 | | √1−x2 | |
13 sty 20:20
Grześ:
13 sty 20:20
ppp: a jak policzyc 3 √lnx mam maly problem
13 sty 20:21
ppp: a jak policzyc 3 √lnx mam maly problem
13 sty 20:21
ppp: a jak policzyc 3 √lnx mam maly problem
13 sty 20:21
ppp: sory ze tyle wyslalem ale cos sie zwiesilo mi
13 sty 20:21
Trivial: tak samo jak wszystkie inne.
13 sty 20:22
ppp: √lnx jest w potedze trojki
13 sty 20:24
jo: Chodzi Ci że 3√lnx ?
13 sty 20:27
Pochodna: y= lntgx
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y'= |
| * |
| = |
| |
| | tgx | | cos2x | | cos2tgx | |
13 sty 21:04
Pochodna: y=x*10x
y' = (x*10x)' = (x)' * 10x + x * 10x' = 1 * 10x + x * 10xx−1= 10x + (10x2)x−1
13 sty 21:10
jo: Poprzedni przykład znowu nie liczysz z pochodnej iloczynu...
13 sty 21:12
marta1: potrzebuje pomocy : funkcja określona wzorem f(x)=x3 −3x2 +x −3 ile ma miejsc zerowych?
13 sty 21:12
Pochodna: y' = ln' * tgx + ln * tgx' = 1x * tgx + ln * 1cos2x= tg + ln1cos2x
13 sty 21:19
Pochodna: y = e−x2 = −2xe−x2
13 sty 21:40
jo:
marta1 Rozłóż pierwsze na czynniki...
13 sty 21:45
ola: β−beta
13 sty 22:35