[C[Proszę o pomoc w wyznaczeniu granicy ciągu]]
Maniek: Proszę o pomoc w wyznaczeniu granicy ciągu
Mam problem z granicą ciągu:
an = (1 + 2 + 3 + 4 ... + n) / √9n4 + 1
13 sty 18:10
Basia:
| | n(n+1) | | n2+n | | n2(1+1n) | |
1+2+3+4+...+n = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
√9n4+1 =
√n4(9+1n4) = n
2*
√9+1x4
| | n2(1+1n) | |
an = |
| = |
| | 2n2*√9+1n4 | |
granicę tego już chyba potrafisz policzyć
13 sty 18:19
Maniek: Właśnie nie do końca.
Granica licznika to 1.
a granica mianownika to 2 *
√9 = 6
Czyli granica jest równa
16
13 sty 18:29
Karol: mnie sięwidzi ze tak
13 sty 19:16